Molekuláris diagnosztikai kutatólaboratórium

FOTÓ: CSÍKSZEREDAI MEGYEI SÜRGŐSSÉGI KÓRHÁZ

Új lehetőségek, új távlatok az oktatás, tudományos kutatás terén címmel tudományos ülésszakot szervezett a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem Doktori Tanácsa.

A pénteki rendezvény részeként a poliklinikán bemutatták a kórház molekuláris diagnosztikai kutatólaboratóriumát.
– Az általános kórházi vizsgálatokat végző laboratórium működtetése után ez egy következő lépcsőfok, és fejlesztésének csak a felszerelés bővítése szabhat határt. Most a PCR-készülék került ebbe a laborba, pályázatok révén pedig tovább bővítjük a labor felszerelését, oly módon, hogy a kórházi diagnosztikát megalapozó vizsgálatokat itt lehessen folytatni – mondta a menedzser.
Dr. Albert Beáta professzor, a laboratórium szakmai irányítója ismertette, a laboratórium alapját az RT-PCR készülék jelenti, ezt pedig egy megnyert pályázat révén ki fogják egészíteni genom szekvenátorral.
– Nagyon sok olyan célzott terápia jelent meg az utóbbi tíz évben, amelyek alapja a genetikai, genomikai alapú diagnózisok felállítása és amelyekhez ezek, a laboratóriumban található eszközök kellenek. Van itt még két kiegészítő laboratórium, egy analitikai labor és egy humán sejtkultúrák labor is – vázolta.
Dr. Lányi Szabolcs professzor emlékeztetett, a Sapientia korábbi doktoranduszainak többsége most tanít az egyetemen, illetve többen dolgoznak a kórház ezen laboratóriumában.
– A tapasztalatukat most ide próbálják áttenni. A gyógyítás, amit a kórház végez, nagyon szoros összefüggésben van a kutatással, a tudással – mutatott rá.
A rendezvény harmadik mozzanataként délután, a Sapientián aktuális, Covid-19-cel kapcsolatos kutatásokat mutattak be az egyetem, a kórház munkatársai és meghívott szakemberek. Ugyanakkor előadásokon összegezték eddigi munkájukat a Pécsi Egyetem doktori iskolájának helyi hallgatói. A doktori iskola képviseletében dr. Kilár Ferenc professzor üdvözölte a résztvevőket.