Moldovan: Munkahelyekre, nem autonómia­elméletekre van szükség

A székelyföldi románok létszámcsökkenésének hatásaira figyelmeztetett a 13. marosfői nyári egyetemen felszólaló An­drei Moldovan, Kovászna és Hargita ortodox püspöke.

[dropcap]A[/dropcap] marosfői, a határon túli román közösségi vezetőknek szervezett táborban felszólaló ortodox püspök szerint a székelyföldi románok számbeli fogyása dominóhatást eredményezhet, amely viszont sokszorosan sújtja a román közösséget. Szerinte ez a jelenség többek között veszélyezteti a román oktatási intézmények működését, és a fiatalok elveszítik a személyes és szakmai fejlődés lehetőségét, ez pedig a térség gazdaságára is kihat. A képzetlen fiatalok ugyanis nem tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon, és nem tudnak pályázni az Európai Unió által biztosított pénzforrásokra.
„Ha a térség turisztikai látványosságairól beszélünk, román identitásképző értékekről is beszélünk, amelyeket ápolni, restaurálni kellene. (…) Nagy szükség van a befektetésekre és munkahelyek létrehozására a térségben, mert ezek hiánya etnikai hovatartozástól függetlenül sújtja az itt lakókat” – jelentette ki Kovászna és Hargita ortodox püspöke.
Andrei Moldovan szerint a fiataloknak nem autonómiaelméletekre van szükségük, hanem a régió valós gazdasági potenciáljának kihasználására. A püspök úgy vélte, a határon túli román közösségek vezetői számára szervezett tábor kiváló alkalom arra, hogy a külhoni románok mellett a székelyföldi románok helyzetére is ráirányítsa a bukaresti hatóságok figyelmét.
Mint ismeretes, Andrei Mol­dovant idén februárban választotta Kovászna és Hargita püspökévé az ortodox egyház zsinata.

: an accessible web community