2021. május 13, csütörtök.
Hirdetéscustom_html_banner1

Módosítottak a sporttörvényen

Nagy többséggel szavazta meg a román parlament alsóháza szerdán döntőházként az RMDSZ azon paralimpikonokra vonatkozó törvénytervezetét, amelyet Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila képviselő nyújtott be. Mint ismeretes, tavaly decemberben Novák Károly Eduárd paralimpikon felhívással fordult a Román Olimpiai Bizottság vezetőségéhez, melyben kérte, hogy a sportszervezet forduljon a román törvényhozáshoz a sporttörvény módosítása érdekében. Végül az RMDSZ karolta fel a csíkszeredai parakerékpáros indítványát.

Novák Károly Eduárd decemberi felhívását felkarolták. Egységes prémiumot kapnak az egészséges és a parasportolók
Novák Károly Eduárd decemberi felhívását felkarolták. Egységes prémiumot kapnak az egészséges és a parasportolók

Kopacz Gyula
kopacz.gyula@hargitanepe.ro
Megszavazta a román parlament alsóháza – döntőházként – szerdán a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) azon paralimpikonokra vonatkozó törvénytervezetét, amelyet Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila képviselő nyújtott be. A törvényjavaslat elfogadása által európai normákhoz zárkózik fel a testnevelést és sporttevékenységeket szabályzó törvényes keret Romániában. A képviselőház plénuma 287 igen szavazattal és egy tartózkodással fogadta el a törvénymódosítást. Mint ismeretes, tavaly decemberben törvénymódosítási javaslattal kereste meg Novák Károly Eduárd a Román Olimpiai Bizottságot (COSR), amelyben a csíkszeredai sportoló és egyben a Román Kerékpáros Szövetség elnöke arra kéri a sportszervezetet, biztosítsanak egyenlő jogokat az egészséges és a fogyatékos sportolók számára. Végül az RMDSZ két Hargita megyei parlamenti képviselője karolta fel Novák indítványát és készítette el a törvénytervezetet.
Novák Károly Eduárd akkor megjegyezte, a sporttörvény (69/2000) megkülönböztetést tesz az egészséges és a fogyatékos sportolók között, nincs összhangban az Európai Unió szabályaival, éppen ezért azt kérvényezte, hogy egyenlő jogokat biztosítsanak az egészséges és a fogyatékos sportolók számára.
– Ez idáig a testnevelést és sporttevékenységeket szabályzó törvényben a paralimpikonok egyáltalán nem szerepeltek. Tehát valójában egy esélyegyenlőségi problémát sikerült orvosolnunk, hiszen a módosítások révén a fogyatékkal élő sportolók a jövőben ugyanolyan lehetőségekkel élhetnek, mint a többi sportoló. A szerdán megszavazott jogszabály értelmében Romániában sportbázisokat létesíthetnek a fogyatékkal élő sportolók számára is, és ugyanolyan joguk lesz ezen létesítmények használatára, mint a többi sportolónak. A törvény azt is szabályozza, hogy a paralimpikonok ugyanolyan pénzügyi juttatásokban részesüljenek, mint az olimpikonok – mondta Korodi Attila a végszavazást követően. A Hargita megyei parlamenti képviselő hozzátette, diszkriminatív az a mód, ahogy eddig az állam kezelte a paralimpikonokat, hiszen ugyanannyit vagy talán még többet gyakorolnak, mint az olimpikonok.
– Azt hiszem, a parasportolók számára e törvény elfogadása egy új kezdetet jelent. Fontos, hogy ezentúl a parasportolók ugyanolyan anyagi juttatásban részesülnek majd a szakminisztériumtól, mint az egészséges sportolók, és a paralimpiai érmesek pedig életjáradékot kaphatnak, ugyanolyan mértékben, mint egészséges társaink – mondta Novák Károly Eduárd. Az ország egyetlen paralimpiai bajnoka ugyanakkor megjegyezte, fontosnak tartja, hogy az új jogszabály szerint csak abban az esetben lehet majd sportcsarnokokat, -termeket építeni, ha ezek rendelkeznek majd mozgáskorlátozottak számára is megközelíthetőséggel, ők is használni tudják majd. – Azt hiszem, az új törvény majd új lendületet ad a parasportolók számára, mostantól ugyanolyan jogokat kapnak, mint az egészséges sportolók. Huszonöt évig hátrányos helyzetben voltak a parasportolók a sportolás tekintetében is, ez most változott, és elmondhatom, beléptünk Európába – mondta Novák Károly Eduárd.
A csíkszeredai paralimpikon ugyanakkor köszönetét fejezte ki Korodi Attilának és Tánczos Barnának, akik felkarolták kezdeményezését és végigvitték a törvényhozáson. – Remélem, hogy a jövőben megváltozik a parasportolás Romániában – tette hozzá Novák Károly Eduárd.

Kapcsolódó cikkek:

Johannis: szombattól nem lesz kötelező a kültéri maszkviselés

Néhány kivételtől eltekintve május 15-étől nem kötelező kültéren maszkot viselni Romániában – jelentette be csütörtök esti sajtónyilatkozatában Klaus Johannis. Az államfő szerint a kivételek közé...

A csángómagyar Salamon József az idei csíksomlyói búcsú szónoka

A idei, május 22-i csíksomlyói búcsú ünnepi szentmiséjének szónoka Salamon József gyimesbükki plébános lesz. A fogadalmi búcsú idei mottója pedig a Lukács evangéliumából származó...

Legfrissebb