Módosította költségvetését a Hargita megyei önkormányzat

FOTÓ: LÁSZLÓ F. CSABA / ARCHÍV

Módosította költségvetését a Hargita megyei önkormányzat, azt követően, hogy megkapta a kormánytól a költségvetés-kiegészítést, illetve saját bevételeivel is bővítette a rendelkezésre álló keretösszeget. A források túlnyomó részét útépítésre költik – erről pénteki közgyűlésén döntött Hargita Megye Tanácsa. Az ülésen ugyanakkor jóváhagyták a csíkszéki és udvarhelyszéki települések beruházásaira szánt támogatást is, ez a hatszázalékos áfavisszaosztásból jár a polgármesteri hivataloknak.

Újszékely például járda és ravatalozó építésére kapott támogatást. Lövétének csatornázásra, Románandrásfalvának az újlaki kultúrotthon felújítására, Siménfalva községnek a 32-es községi út felújítására és a kobátfalvi kultúrotthon felújítására, Szépvíznek a Székely Határőr Emlékközpont korszerűsítésére hagytak jóvá támogatást. Csíkszentmártonban a Tivai Nagy Imre gimnázium sportpályáját újítják fel. Csíkszentléleken buszmegállót hoznak létre, és községi utakat építenek. Csíkkozmáson orvosi szolgálati lakás vásárlását, majd felújítását tervezik. Farkaslaka községben, Malomfalván hidat újítanak fel. Csíkszentsimonban az orvosi rendelő parkolóját bővítik, és felújítják a kultúrotthont. Ezekre mind jut forrás a megyei tanács döntése értelmében. Ahogyan Karcfalva is kap támogatást, mert felújítják a kultúrotthont, hogy az épület megkaphassa a tűzvédelmi engedélyt.

Ezeken kívül még támogatják Csíkpálfalva községben a csíkpálfalvi és a csíkdelnei kultúrotthon felújítását, továbbá a csíkdelnei iskola szigetelését, valamint a delnei és a csomortáni sportpálya korszerűsítését. Csíkszenttamáson a kultúrotthon építését fejezik be, Csíkszentdomokoson utcákat fognak javítani. Balánbányán három uniós pályázati dokumentációt készítenek elő. A Gyimesfelsőlok községhez tartozó Sötétpatakán hidat építenek a Tatros fölött, Csíkmadarason pedig gyaloghidat építenek a gyerekeknek az Olt fölött, hogy ne a veszélyes országúton kelljen iskolába járniuk.

A tanácsülésen ugyanakkor jóváhagyták a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház személyzetének bővítését. Borboly Csaba megyei tanácselnök elmondta: nyolc személyt képeztek ki a helikopter-leszállóhely működtetésére. Az elöljáró reményét fejezte ki, hogy ősszel már fogadni tudja a helikoptereket az új létesítmény.

Borboly Csaba beszámolt azokról a pályázatokról, amelyeket a megyei önkormányzat az országos Anghel Saligny-programhoz nyújtott be. Mint részletezte: összesen tizenhat útszakasz építésére, már megkezdett beruházások folytatására kértek támogatást. Ilyen például az Orotva–Borszék útszakasz, valamint a Siklódtól Maros megye határáig tartó út. A legnagyobb beruházásnak a Székelyudvarhely és Székelykeresztúr közötti útszakasz korszerűsítése számít, ott ugyanis kerékpársávot terveznek. Ezenkívül forrásra van szüksége a megyének a remetei út és a siménfalvi út munkálataira, a Szent Anna-tó felé vezető út megépítésére, illetve elkészült a hosszúaszói út terve is.

Az online tartott tanácsülésen ugyanakkor elhangzott: a megyei önkormányzat alintézményeinek is kiegészítették a költségvetését, a gyermekvédelmi igazgatóság kivételével. Ahogy az utóbbi években lenni szokott, a megyei önkormányzat ezúttal sem kapta meg elsőre a kormány költségvetés-kiigazításából a gyermekvédelmi igazgatóság működési költségére szánt összeget.

HN-információ