Videó – Modern szenológiai központ nyílt Csíkszeredában

Átadták szerdán a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban létrehozott szenológiai központot. A rendelőintézet (poliklinika) első emeletén működő új szolgáltatással a mell elváltozásait vizsgálhatják teljeskörűen.

Szerda reggel mutatták be a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház legújabb szolgáltatását. A korszerű berendezésekkel felszerelt szenológiai központban a mell kóros elváltozásainak teljes körű vizsgálatát tudják elvégezni.

– Az a célunk, hogy minél szélesebb körű és minél magasabb minőségű szolgáltatásokat biztosítsunk a térség lakossága számára. A szenológiai központ újabb lehetőség erre: hiánypótló, magas szintű és a közösségünket szolgáló – mondta el az átadás alkalmával dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere.

 

A legmodernebb felszereléseket szerezték be

A mammográfiai vizsgálatokat napos beutalási rendszerben fogják elvégezni, az eredményeket pedig két elismert marosvásárhelyi szakember, dr. Baróti Beáta és dr. Pap Zsuzsanna értékeli ki – hangzott el. Mint a kórházvezető kifejtette: a két radiológus főorvos, egyetemi tanár munkája garancia arra, hogy a központban minőségi munka fog zajlani.

– A szenológiai központ egyedülálló a térségben, de Székelyföldön is: sikerült a legmodernebb felszerelést, helyi és marosvásárhelyi szakembereket állítani a nők egészségének és gyógyulásának szolgálatába – összegezte a menedzser.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke rámutatott, minden családban, kis közösségben az egyik legnagyobb félelem, hogy egy családtagnak, ismerősnek daganatos betegsége lesz.

– Nagyon fontosak a szűrővizsgálatok és hogy a kezelés is rendelkezésre álljon. Fiatal szakemberek állnak ma itt, akikre rábízhatjuk magunkat – mondta Borboly Csaba, aki méltatta a kórház és vezetősége munkáját azon cél megvalósulása érdekében, hogy a megyéből ne kelljen egészségügyi szolgáltatásért máshová menni.

 

Komoly megvalósítás

Hajdu Gábor képviselő úgy értékelte, nagyon komoly megvalósításról van szó, és ahhoz, hogy ez létrejöhessen, jól kellett együtt dolgoznia a kórháznak, a megyei tanácsnak és az RMDSZ parlamenti képviseletének.

Dr. Burszán-Barabás Andrei, a radiológiai osztály főorvosa ismertette a sajtó számára a performáns mammográfiás készüléket. Kifejtette, a mell röntgenfelvételének elkészítése mellett ez a készülék tomoszintézist is készít, a mell léziójának háromdimenziós megjelenítésére is képes. Elmondta, a készülék segítségével következő lépésként a tűbiopsziás eljárások bevezetése is lehetővé válik, ez a minimális invazív beavatkozás nagyon nagy előrelépés lesz a mell elváltozásainak kezelésében. Hogy mennyire nagy lépés, azt jól jelzi, hogy az országban jelenleg csak két helyen végzik ezeket a beavatkozásokat.

Dr. Hompoth György, a szülészeti-nőgyógyászati osztály vezetője rámutatott: Romániában évente mintegy kilencezer nő szembesül a mellrák diagnózisával, és nem csökken a betegség előfordulása.

– Nem mindegy, mikor vesszük észre a daganatot, nagyobb az esély a túlélésre akkor, ha korán kiderül az elváltozás. Ötvenéves kor felett hetvenöt éves korig kétévente minden nőnek részt kell vennie szűrővizsgálaton. Azok, akik családjában már előfordult a mellrák, korábban, negyven év felett el kell hogy kezdjék a vizsgálatokat – szögezte le a főorvos.

Dr. Csató Szilárd onkológus szakorvos kiemelte, a nőknél előfordulásuk és az elhalálozás szempontjából is első helyen állnak a melldaganatok. Az elhalálozási arány pedig azért ennyire magas, mert későre derül fény az emlődaganatok többségére.

A diagnózis felállítása után a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban nemcsak az onkológiai kezelés, hanem a mellrákos esetek sebészeti kezelésének lehetősége is adott. A sebészeti osztályon hetente végeznek ilyen műtéteket. A kórházban ugyanakkor plasztikai sebész is tevékenykedik, aki erre a szakterületre vonatkozó továbbképzést is folytat.

Ingyenes vizsgálat

A mellvizsgálatokat egészségbiztosítással rendelkezők számára járóbeteg-rendelésben és napi bennfekvéses rendszerben beutaló alapján ingyenesen végzik a kórházban, ugyanakkor lehetőség van térítéses rendszerben is a szűrésre. A mammográfiai vizsgálatok családorvosi vagy szakorvosi (nőgyógyász vagy sebész által kiállított) beutalóval vehetők igénybe. Aki a térítéses rendszerben szeretne szűrésen részt venni, az családorvosi vagy szakorvosi levél alapján teheti meg ezt. A mammográfia ára 60–120 lej, a tomoszintézis 70–280 lej közötti összegbe kerül, a mell-ultrahangvizsgálat ára pedig 200 lej. A szenológiai központ a rendelőintézet (poliklinika) első emeletén működik, naponta 8 és 14 óra között. Előjegyzést igényelni naponta 8–14 óra között lehet a 0732 500772 telefonszámon.

Farkas Endre