Mit jelent férfinak és nőnek lenni?

Fiatalok tábora, középpontban a Biblia. Csapatmunka

A férfi és a nő által betöltött szerepekről és az egyre nagyobb teret hódító nemek közötti szerepcseréről is szó esett abban a táborban, amelyet a Maroshévízi Református Egyházközség szervezett 16–20 éves fiatalok számára, Borszéken.
Az egyhetes foglalkozások alatt a résztvevők előadásokat hallgattak, majd csoportos beszélgetéseken fejtették ki álláspontjukat a hallottakkal kapcsolatban. Barticel-Kiss Krisztián maroshévízi református lelkész rámutatott: a tábor alapját a Biblia képezte, de emellett szórakozásra is bőven jutott idő.

Fiatalok tábora, középpontban a Biblia. Csapatmunka
Fiatalok tábora, középpontban a Biblia. Csapatmunka

[dropcap]I[/dropcap]mmár három éve minden nyáron fiataloknak szervez tábort a Maroshévízi Református Egyházközség: korábban Maroshévízen és a Kolozs megyei Melegföldváron tartottak foglalkozásokat.
A tábor idei helyszínének Borszéket választották, a tevékenységek fő témáját pedig a nemiség, a férfi és a nő szerepeinek bemutatása képezte. A fiatalok többek között előadást hallgathattak a férfi és a nő munkahelyen betöltött szerepéről, szó esett a párkapcsolatokról, de a szülői szerepekre is kitértek az előadók.
Barticel-Kiss Krisztián maros­hévízi református lelkész, szervező lapunknak kifejtette: a mai világban egyre inkább tapasztalt nemek közötti szerepcseréről, valamint a férfi és a nő közötti egyenjogúsági mozgalom esetleges csapdáiról is beszélgetett a maroshévízi, borszéki és mezőségi 30 részt vevő fiatal.
– Ismét bebizonyosodott, hogy a fiatalokat nemcsak a buli, hanem a komoly témákról való beszélgetés is érdekli – hangsúlyozta Barticel-Kiss Krisztián, mondván fontosnak tartják, hogy a résztvevők hét napig teljesen kilépjenek a virtuális térből. – Nem vettük el tőlük a mobiltelefonjaikat, azonban igyekeztünk úgy alakítani a programot, hogy ne érezzék szükségét a folyamatos használatuknak – fejtette ki.
Barticel-Kiss Krisztián mellett, további három református lelkész vállalt szerepet a foglalkozások levezetésében, Barticel-Kiss Emese, Éles Ferenc és Péntek András.
Az előadások mellett a fiatalok buszkirándulásokon és sporttevékenységeken vettek részt, és a lehetőség adott lévén, a fürdőzés sem maradt el.
A folytatással kapcsolatban egyelőre nem tudtak biztosat mondani a szervezők, noha több fiatal is jelezte: jövőre is részt venne a tevékenységen.
A tábort Hargita Megye Tanácsa és a Communitas Alapítvány támogatta.

Kertész László

: an accessible web community