Mintha a mosoly lenne a benzin…

CSIT-résztvevők készítik elő a megnyitó kellékeit. „Kereszténynek lenni nem unalmas”

Mintegy 1100 tizennégy és harminc év közötti fiatal, közöttük 150 önkéntes regisztrált a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye Ifjúsági Főlelkészsége által megszervezett Csíksomlyói Ifjúsági Találkozóra (CSIT). Augusztus 11–15. között a résztvevőké a csíksomlyói Mária-kert, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Szent István Kollégiumának udvara.

CSIT-résztvevők készítik elő a megnyitó kellékeit. „Kereszténynek lenni nem unalmas”
CSIT-résztvevők készítik elő a megnyitó kellékeit. „Kereszténynek lenni nem unalmas”

[dropcap]A[/dropcap]z idei találkozó mottója „Erősítsétek meg a szíveteket!” (Jakab 5,8). Ez olyan programokat fed, amelyek segítenek megerősödni a hitben, s amelyek által a jelenlévők közelebb kerülhetnek Istenhez és egymáshoz – osztották meg velünk a szervezők.
Tegnap délután zajlott a bejelentkezés, a beköltözés, majd a hivatalos megnyitó: Tamás József segédpüspök és Böjte Csaba ferences szerzetes köszöntötte az érkezőket. Minden délelőtt lesznek tanítások, kiscsoportos beszélgetések, délután pedig műhelyek, szentmise. A résztvevők korosztály szerint három csoportra oszlanak, a kisebbeknek Fülöp László atya, a középső csoportnak Jakabos Barnabás jezsuita pap, a 20 évnél idősebbeknek egy Meinolf Wacker németországi atya tart tanításokat. A korosztály szerinti csoportokon belül lesznek véletlenszerűen kialakított kisebb csapatok, ahol megbeszélik a hallottakat, személyes tapasztalatokra vonatkoztatva. Az esti program változó, szerdán folklórest lesz, de táncház és Berecz András mesemondó fellépése is szórakoztatja a CSIT-eseket. Csütörtök a szentségimádás napja, pénteken a Made by God elnevezésű tehetségkutató zajlik, majd a nap Csiszér László és zenekara, valamint Jonathan Andelic fellépésével zárul. Az utolsó napon beszélgetéssel és szentmisével búcsúznak el a fiatalok.
Idén egy kávézót is kialakítottak, a Living Stone-t (Élő kő), Krisztus az élő kő, épüljetek rá! üzenettel. A kávézót majd fesztiválokon, például Tusványoson, EMI-táborban is lehet keresni, filmekkel, beszélgetésekkel, előadásokkal várják a közönséget.
– A találkozó célja, hogy leépítse a tévhitet, mely szerint kereszténynek lenni unalmas. Azt szeretnénk, ha ez az öt nap után a fiatalok azzal a tapasztalattal térnének haza, hogy kereszténynek lenni jó. Egy másik üzenet, amelyet már korábban is próbáltunk közvetíteni, hogy ne panaszkodjanak, hogy itthon nincsenek lehetőségek, hanem maguk legyenek a lehetőségek teremtői” – számolt be az egyik szervező, Kajtár Gergő. Megkérdeztünk egy résztvevőt is, hogy mit jelent számára a találkozó: „Én már harmadszor jövök ide Somlyóra, számomra ez lelki feltöltődés, itt maradandó barátságokat lehet kötni, feltankolok egy időre, mintha a mosoly lenne a benzin, mert itt pozitívak az emberek. Ami a legfontosabb, hogy nem kérdezik, miért vagyok olyan, amilyen, itt elfogadnak.”

Györffy Ibolya

: an accessible web community