Mintagazdákat díjaztak

Két tanácsülést is tartott Hargita Megye Tanácsa testülete pénteken a megyeházán. A decemberi rendes havi ülés első napirendi pontjaként Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete immár hetedik alkalommal 12 gazda tevékenységét ismerte el a Mintagazda program keretében – tájékoztatott a megyei tanács sajtószolgálata.

A Mintagazda programmal népszerűsítik a hagyományos, természetközeli gazdálkodást, jó példákat mutatva a fiatal gazdáknak, ösztönözve, hogy a mezőgazdaság és állattenyésztés területén itthon kezdjenek vállalkozásba.
– Minden alkalmat meg kell ragadnunk, hogy értékeljük és tevékenységük révén példát mutassunk fiataljainknak, milyen irányban vághatnak bele a gazdálkodásba vagy hogyan tudnak fenntartható, a természethez közel álló gazdálkodást folytatni – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.
A tanácsülésen megszavazták Hargita megye sportstratégiájának meghosszabbítását 2021. december 31-ig. Elfogadták a megyeháza energiahatékonyságának növelését és felújítását célzó munkálatokat jóváhagyó dokumentációt is. Mint elhangzott a megyei tanács elnöke részéről, kihívás lesz a felújítás, tekintve, hogy teljesen átépíteni nem lehet, mivel építészeti alkotások szerzői joga is védi az épületet. Abban bíznak, hogy sikerül forrásokat lehívni a kormánytól vagy EU-s alapokból.
A rendkívüli ülésen a testület jóváhagyta Hargita Megye Tanácsa és a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem közötti együttműködést is, amelynek célja többek között a közös akadémiai munka, kulturális együttműködés és a felsőfokú oktatás fejlesztése. A borszéki wellnessközpont belső bútorzatának kiépítéséhez szükséges műszaki és pénzügyi dokumentációját is elfogadták. A központ a tervek szerint a jövőben elkezdheti működését, amely télen 600, nyáron pedig 1000 személyt tud fogadni – áll a közleményben.

: an accessible web community