Miniszteri terepszemle: a végéhez közeledik a bányabezárási folyamat

Várhatón még idén tavaszon folytatják a bányabezárási munkálatokat Balánbányán és Csíkszentdomokoson. Az elmúlt másfél évben jogszabály értelmezési probléma miatt szüneteltek a felcsíki település baláni bejáratánál a tárna megépítésének munkálatai. Mindezekről csütörtökön helyszíni sajtótájékoztatón számolt be Szász László a bányabezárási folyamat vezetője és Szép Róbert környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti államtitkár. Az eseményen a helyi és megyei elöljárók mellett jelen volt Tánczos Barna, környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter és Cseke Attila, fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter is.

Immár tíz éve, azaz 2011-ben kezdődött a bányabezárási folyamat Balánbányán. A bányászati kitermelés után megmaradt meddőhányók az elmúlt évek során több problémát okoztak a baláni és a csíkszentdomokosi lakosságnak. A közeljövőben a bányabezárási folyamatnak tennének pontot a végére. A csütörtök délutáni sajtótájékoztatón Szép Róbert, környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti államtitkár elmondta, ez a legnagyobb bányabezárási folyamat Hargita megyében, amelynek befejezésére idén öt és félmillió lejt tudtak előirányozni. Hozzátette: a bányaváros önkormányzata kérésére korábban a bányapataki meddőhányónál is terepszemlét tartottak.

A bányapataki meddőhányó veszélyezteti a települést, illetve a közeli házakat. Itt egy új bányabezárási tervet készítünk el és egy új objektívumot fogunk megnyitni, hogy tudjuk rehabilitálni azt a szakaszt is. Ezzel azt kell mondanom, hogy ha a munkálatokat kellőképpen kivitelezzük, akkor Balánbányát le tudjuk venni a szennyezett területek térképéről – mondta a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti államtitkár. Megjegyezte: az egyik legfontosabb munkálat a négyes számú zagytározó rehabilitációja volt. Szép Róbert szerint a tározóban mintegy 15 millió köbméter zagy és más anyag volt, amely Csíkszentdomokos egyharmadát veszélyeztette.

Szász László az egykori bányavállalat igazgatója, a jelenlegi munkálatok vezetője elmondta, a bányabezárási folyamat nyolc részre volt osztva. Többek között már megtörtént a bányabejáratok bezárása, az épületek lebontása és a területek rehabilitálása. Utóbbit eddig 90 százalékban sikerült kivitelezni. Az igazgató hangsúlyozta, a 85 hektáron elterülő négyes számú zagytározó biztonságossá tétele volt az egyik legfontosabb feladat. Az ülepítőt az elmúlt években beborították termőfölddel és fákat is ültettek rá. 

A négyes számú zagytározótól vezet el egy patakot a Csíkszentdomokos balánbányai kijáratánál épülő tárna is, amelynek kivitelezési munkálatai az elmúlt másfél évben egy jogszabály értelmezési probléma miatt szüneteltek. Az 1068 méter hosszúságú földalatti árokból mintegy 726 méter már elkészült. Várhatóan még ezen a tavaszon folytatják a kivitelezést és 18-20 hónap alatt befejezik – közölte Szász László. Megjegyezte: a bányabezárási munkálatok része az Olt folyó medrének szabályozása is, amelyet eddig 25 százalékban tudtak kivitelezni. A bányabezárásra 82 millió lej állt rendelkezésre, eddig 64 milliót használtak fel.

Biró István