Miniszteri ígéret: rövidesen az ország minden iskolájában lesz megfelelő mosdó

Fotó: ThomasWolter/Pixabay

Nem történt jelentősebb előrelépés az iskolák tűzvédelmi engedélyének beszerzése terén, mert az engedélyezési kritériumok továbbra is nagyon szigorúak – közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján az oktatási miniszter.

Sorin Cîmpeanu emlékeztetett arra, hogy az iskolai infrastruktúráért az önkormányzatok felelnek. Jelenleg a prefektusi hivatalok segítségével mérik fel, hogy miként készítették fel az iskolákat a helyhatóságok a tanévkezdésre.

A tárcavezető elmondta, a romániai tanintézeteknek a tűzvédelmi engedély beszerzéséhez sokkal szigorúbb kritériumoknak kell megfelelniük, mint sok más államban. Hangsúlyozta, hogy ezeket a kritériumokat nem a minisztérium, hanem a katasztrófavédelmi felügyelőség dolgozza ki.

Jelentősebb előrelépések történtek viszont Cîmpeanu szerint az iskolákban a megfelelő higiéniai körülmények megteremtésében. A miniszter elmondta, néhány évvel ezelőtt 2000 olyan tanintézmény volt Romániában, amelynek nem volt megfelelő mosdója. Számuk mostanra 99-re csökkent.

„Becslésem szerint legtöbb három éven belül nem lesz már olyan iskola Romániában, amelynek ne legyen rendes mosdója” – mondta a miniszter, hangsúlyozva, hogy a helyi önkormányzatok költségvetési forrásokat kaptak a tanintézetek korszerűsítésére.

Agerpres

: an accessible web community