Miniszterek látogatása Gyergyóban: fejlesztik az infrastruktúrát és a közösségi tereket

Sajtótájékoztatón összegeztek a miniszterek

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, illetve Tánczos Barna környezetvédelmi és Cseke Attila fejlesztési miniszter látogatott Gyergyóba csütörtökön. Elindított és tervbe vett fejlesztések helyszíneit keresték fel, polgármesterekkel egyeztettek. A látottakat, tapasztaltakat sajtótájékoztatón összegezték.

A fejlesztési minisztérium beruházásait Cseke Attila, fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter ismertette. Mint mondta, Gyergyószentmiklós az egészségügy fejlesztésére 6,4 millió lejt kap az idei országos költségvetésből. A helyi  fűtéshálózat fejlesztésére több mint 12 millió lej várható hároméves szerződés keretében – közölte.

Hozzátette, a gyergyószentmiklósi egyedi építésű műjégpálya felújítása is prioritást élvez az általa vezetett minisztériumban. A tervezővel egyeztettek a tervekről és mint mondta,  a befejezés előtt álló tanuszodánál a még a hátralevő kiadások fedezése is biztosítva van.

A környező községek beruházásait is támogatják: úszómedence épül Gyergyóremetén, sportbázist terveznek Gyergyóditróban, Gyergyóalfaluban sportterem építése kezdődik. A legnagyobb összegű támogatás Borszékre érkezik, a 23 millió lejes integrált fejlesztési tervre csütörtökön adták át az aláírt támogatási szerződést. Ennek keretében felújítják a borszéki művelődési házat, iskolát, újabb épületeket húznak fel a köz javára, de parkok, terek is létesülnek majd.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes a kormányzás eddig eltelt száz napját értékelte.

– Általában szoktak adni száz nap türelmi időt az új kormányoknak. Nekünk ez nem adatott meg, nehezített körülmények között kellett dolgoznunk, hiszen a járvány kezelése mellett az országos költségvetést is el kellett fogadnunk. Ez nagy kihívás volt. Az országos helyreállítási tervhez is elő kellett készítenünk a javaslatokat, amelyekkel Brüsszelben tárgyalni lehet, és a következő éveket is meg kellett terveznünk. Az első száz nap gyakorlatilag ezzel telt el – összegzett a miniszterelnök-helyettes.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter kifejtette, kiemelt fontossággal bír az ivóvíz- és csatornahálózat bővítése.

– Beszéltünk a vízügyi beruházásokról, partvédelemről, régi életterek visszaállításáról, ezeket támogatjuk. A hulladékgazdálkodási rendszerekről is tárgyaltunk, új hulladéktárolók építésére lesz lehetőség a helyreállítási tervből. Ezeknek lényege, hogy lehetőséget teremtsünk az építkezési, nagyméretű, vagy akár állati eredetű hulladék tárolására – vázolta Tánczos. Azt mondta, április folyamán egy egész napot szán arra, hogy a térség környezetvédelmi minisztériumhoz tartozó problémáit átbeszéljék és megoldásokat keressenek.

A sajtótájékoztató végén Kelemen Hunor azt is bejelentette, hogy szerdán elfogadta a kormány Gyergyószentmiklós címerét, a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után hivatalos iratokban is használható lesz. Gyergyószentmiklós polgármestere köszönetet mondott ezért, mint fogalmazott, szimbolikus húsvéti ajándék ez a gyergyószentmiklósiak számára.

Barabás-Pál Hajnalka