Szépvízen mindig számíthatnak résztvevőkre

Káposztavágás a Nádban. Hagyomány Fotó: Szépvízért Egyesület

A Szépvízért Egyesület már több mint két évtizede működik, és ahogyan a neve is sugallja, azért alapították, hogy Szépvízt ‒ vagyis a község lakóit ‒ szolgálja. Az egyesület önzetlen munkája révén kulturális, szórakoztató és sportrendezvényeket szerveznek, amelyeknek közösségépítő szerepük van. Ezenkívül a Székely Határőr Emlékközpont létrehozása és a Szent László-emlékhely kialakítása is az egyesület tevékenységének köszönhető. Az egyesület ötletgazdája és alapítója Ferencz Tibor polgármester, minderről ő számolt be lapunknak.

A Szépvízért Egyesületet 2010-ben alapították, és mindig is kéz a kézben működött a helyi önkormányzattal, mondta el lapunknak Ferencz Tibor, Szépvíz polgármestere. Akkoriban kezdtek megjelenni a pályázati kiírások, és az egyesület tagjai úgy gondolták, hogy kihasználják a pénzforrási lehetőségeket különböző közösségi tevékenységekre. Az egyesület alapítója a polgármester, aki a helyi, már meglévő civil szervezeteket „gyűjtötte össze”, hiszen az egyesület kapocs a községhez tartozó települések közbirtokosságainak munkatársai, az ifjúsági szervezetek tagjai, a szarvasmarhatartó egyesületek tagjai, a tűzoltók, az iskola munkatársai és a polgármesteri hivatal munkatársai között. A rendezvényeket egy kisebb csoport szervezi, az adminisztrációs feladatokat is ők végzik el. A polgármester elmondása szerint ez egy kis, önzetlenül tevékenykedő csapat, amelynek köszönet jár, mert tagjai teljesen önkéntesen dolgoznak.
‒ Akkoriban nem igazán voltak egyesületek, nem nagyon tudtuk, hogyan kellene működtetni. Gyerekcipőben járt még az egyesület, de elég hamar magunkra találtunk, mert sok pályázatot nyertünk. Kisebb pályázatok voltak ezek, amelyeket a megyei tanács, a Bethlen Gábor Alap, a Civitas Alapítvány, a Polgár-Társ Alapítvány hirdetett meg. Pályázgattunk és nyeregettünk, nem nagy összegeket, de a közösségi rendezvényeinket sok esetben ebből szerveztük meg – mondta Ferencz Tibor.

Freskófestés gyerekeknek. Egyedi programok a Szent László-napokon Fotó: Szépvízért Egyesület

Az egyesület eszköz, amivel egymásnak segítenek

Az egyesület már megalakulása óta sok rendezvényt szervezett, amelyek igencsak népszerűnek bizonyultak a helyiek körében. Ezek közé tartozik a hagyományos káposztavágás és -vásár, valamint a Szent László-napok, amelyek a legismertebb szépvízi rendezvények. A farsangtemetések, a testvértelepülésekkel való kapcsolatok erősítése is ide sorolható, illetve a néptánccsoport is szervezet tevékenységének köszönhetően jutott el sok helyre. Mint megtudtuk, Szépvízen 2000 óta folyamatosan működik néptánccsoport, habár Ferencz Tibor szerint a tagok száma változó, és voltak nagyon sikeres évfolyamok is. Hangsúlyozta, hogy az eddigi tapasztalatok szerint a néptánccsoportoknak nagy közösségformáló erejük van. Támogatták az egyházi kórust és a Csíkborzsovai Férfikórust is, és létrehoztak egy ösztöndíjat azoknak az egyetem-
istáknak, akiknek szükségük volt anyagi támogatásra, így havi 300 lejjel tudtak támogatni egy-egy hallgatót. Kirándulásokat is szerveztek az időseknek, sportrendezvényeket a sportolóknak, és a község népi fürdőit is karbantartották. Lovasrendezvényeket és diáktáborokat is rendeztek Szépvízen. Az egyesület tagjai szakmai fórumokat szerveztek, továbbképzéseken vettek részt, és támogatták a Csengő Mezőgazdasági Szövetkezet tevékenységét is. A polgármester hozzátette, hogy ezenkívül az egyesület sikeresen pályázott a tűzoltóság, az ifjúsági szervezetek, az idősek számára és a gazdák továbbképzésére.

Nem követik a megszokott mintát

‒ Az én gyermekkoromban a Kaszinókert volt a Szent László-napok helyszíne. Szerettem volna, ha sikerül úgy megrendezni ezt az eseményt, mint amilyen akkoriban volt. A szervezés pontosan úgy zajlik, mint ahogyan az az életben lenni szokott: az ötletek újabb ötleteket szülnek, és mivel nagyon kreatív csoportunk van, mindig sikerül egyedi programsorozatot összeállítani – mondta a polgármester.
Hozzáfűzte, hogy soha nem volt céljuk, hogy mások példáját kövessék, és mindig próbálták úgy összeállítani a programokat, hogy minden korosztály kapjon kedvére való eseményt, és minél többféle érdeklődési kört érintsenek. Ferencz Tibor szerint ezek közül kiemelkednek a kulturális rendezvények, amelyeknek a szervezésében a helyi önkormányzat is szerepet vállal.
A pogány-havasi Szent László-emlékhely létrehozásában is nagy szerepe volt az egyesületnek. Mint a polgármester mondta, jelentős helyszín ez, sokan kirándulnak el a havasi haranglábhoz, ahol láthatók a Szent László-kápolna romjai is, és minden évben szerveznek zarándoklatot a Szent László-napokon. Legutóbb egy zenés helytörténeti túrát tartottak ott, amely a Csíkszeredai Régizene Fesztivál egyik programja volt, és amelyen mintegy hetven túrázó vett részt. Az élő zenén kívül helytörténeti érdekességeket is hallhattak a résztvevők, ott volt ugyanis Botár István régész, aki rövid előadást tartott a kirándulóknak és a zenészeknek. 2012-ben közösségi összefogással hozták létre az emlékhelyet, de a munka lebonyolításában, megszervezésében nagy szerepe volt az egyesületnek. A polgármester szerint nem dolgoztak hiába, hiszen ez az egyik legfontosabb Szépvízhez tartozó helyszín.

Mindig van még több tennivaló

Ferencz Tibor véleménye szerint a Szépvízért Egyesület munkájának legfontosabb eredménye, hogy sikeresen pályáztak a Székely Határőr Emlékközpont létrehozására. Úgy véli, hogy ez a teljesítmény a legjobb példa arra, hogy mit lehet elérni egy jól működő egyesülettel, amely a közösség érdekeit szolgálja:
‒ Az emlékközpontot gyakorlatilag az egyesület hozta létre és működteti most is. Többek között pályáztunk a Bethlen Gábor Alapnál, az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, magyarországi térségekkel és testvértelepülésekkel közösen. Azt is mondhatom, hogy Magyarországon is közismert a Szépvízért Egyesület – közölte Ferencz Tibor.
Ugyanakkor a polgármester szerint az emlékközpont működésének gazdasági vonzata is kell hogy legyen. Úgy véli, a civil szférának a feladata birtokba venni a vendéglátó- és ajándékipart. Foglalkoznak is ezzel a témával, már egyeztettek azokkal a helyiekkel, akik érdekeltek ebben. Amikor az egyesület jövőbeli terveiről kérdeztük az elöljárót, elmondta, hogy nincsenek konkrét, nagy elképzeléseik, továbbra is működtetni fogják az emlékközpontot, szeretnék fejleszteni, és úgy gondolja, hogy más ágazatokat is figyelembe véve kell dolgozniuk.
Ferencz Tibor végül rámutatott, hogy az egyesületet a közösségnek hozták létre, és a sok rendezvénynek ‒ amelynek az egyesület biztosított anyagi hátteret ‒ közösségépítő szerepe van. Mint mondta, a helyieknek van is igényük erre, mert a szervezők mindig számíthatnak résztvevőkre. A polgármester szerint az egyesület elérte a célt, amiért 2010-ben megalapították. Mert azért hozták létre, hogy anyagi forrást szerezzenek olyan rendezvények létrehozására, amelyeknek közösségépítő szerepük van, illetve hogy olyan létesítményeket tudjanak működtetni, amelyek a közösség érdekeit szolgálják. Olyan egyesület ez, amely Szépvízért működik.

Péter Ágnes

: an accessible web community