Mindennapi öltözetünk

Egy édesanyák közötti csevejre figyeltem fel minap az online térben. Kisebb-nagyobb gyerekeket nevelő anyukák között merült fel a szivárványszínek viseletének témája. „Ma reggel felvettem egy nagyon színes pólót, és vagy három ember is megkérdezte, hogy ez most azt jelenti? Őszintén nem értettem elsőre, hogy mit. Aztán elmagyarázták. Mondom, dehogy! Imádom a színeket, a színes ruhákat. De ez ledöbbentő, hogy csak azért, mert valaki kitalálta, hogy a szivárvány azt is jelentse, én, akinek semmi közöm ahhoz a mozgalomhoz, nem viselhetek ilyen ruhát!”
Pillanatok alatt érkeztek a hozzászólások. „Én azt gondolom, bármit viselsz, bármilyen színű is legyen, a lényeg, hogy jól érezd benne magad. Aztán, hogy másnak te abban a ruhában milyen tükör vagy, azért ne a te fejed fájjon!” Volt, akit a kérdezőhöz hasonlóan megszólítottak: „Épp valamelyik nap a kislányt fürdőruhája és szoknyája miatt egy néni leszidta, hogy szégyelljék magukat. Ez azért szomorú, hogy egyből az ítélkezés jön…”
Megdöbbentem. Tényleg itt tartunk? Ez kell legyen a téma egy olyan csoportban, ahol büfikről, pelenka- és tejporválasztásról, kiütésekről szoktak beszélgetni? Vadabb napokon esetleg az online vásárlásokhoz szervezkednek az édesanyák itt. Mondom, a csoport tagjai gyermekét óva féltő, szeretve nevelő anyukák. S akik szóvá tették az ők vagy gyerekeik öltözetét, gyanítom, hogy szintén hétköznapi emberek.
Azt nem értem, hogyan éri el az ingerküszöbüket egy ilyen téma? Mert valljuk be, itt Székelyföld szívében azért még a nemi hovatartozás miatt nem kellett kétfelé szakadjon a társadalom. S akit ennyire érdekel más öltözete, az mondjuk egy helyhatósági választáson is ennyire buzgón megy beleszólni az ügyekbe? Különben is, a ruha elsősorban azért van, hogy ne fázzunk, ne ázzunk… Legyen tiszta, némileg alkalomhoz illő, s körülbelül ennyi kellene legyen szerintem az elvárás. Hogy van, aki a személyiségét is beleviszi a mindennapi öltözékébe, más pedig azt hordja, ami épp legfelül volt a polcon, az már nem volna szabad be(le)szólás témája legyen.
A kedvenc hozzászólásom is erről szólt: „Mert? Aki feketét hord az mind gyászol? Aki fehéret az meg mind menyasszony?”

Barabás-Pál Hajnalka

: