Minden napra jutott közönségkedvenc

Tigran Hamasyan Trió. Megdöbbentő, lebilincselő élmény

Idén sokkal többen jöttek el a Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál koncertjeire, mint tavaly. A fesztivál idei legkiemelkedőbb eseménye a Tigran Hamasyan Trió koncertje volt, de Szilágyi Nóra főszervező szerint minden napra jutott egy-egy közönségkedvenc előadás.

Idén sokkal többen vettek részt a Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztiválon, amely a múlt héten csütörtökön kezdődött és vasárnap ért véget. Mint Szilágyi Nóra, a fesztivál főszervezője érdeklődésünkre elmondta, 2021-ben a korlátozások miatt csak háromszáz ember mehetett be a Mikó-vár udvarára, idén viszont naponta 450‒500 személy vett részt a fesztiválon, ami nagyjából telt háznak számít.

Minden stílusnak helye volt

‒ A fénypont a mindent elsöprő Tigran Hamasyan-koncert volt, amely annyira megdöbbentő és lebilincselő volt, hogy aki látta, hallotta és érezte, biztos örökre emlékezni fog rá. Sokan emlegetik a Nat Osborn Band koncertjét, mások a Random Tripet, megint mások a Hot Jazz Bandet. Ez azt jelenti, hogy annyira jól sikerült összerakni a programot, hogy minden napra jutott egy közönségkedvenc – mondta a szervező.
Mint a szervező közölte, nagyon sok tapasztalat van, de a legfontosabb az, hogy mindent megér egy jó szervezőcsapat, és jó csapatmunkával el lehet érni, hogy minden gördülékenyen menjen.
‒ A másik és talán legfontosabb tapasztalat pedig az, hogy a nagylelkű támogatókkal sokkal könnyebb nemzetközi fesztivált szervezni, és nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki segített létrehozni az idei csodás kiadást, kiemelten Csíkszereda Városházának – tette hozzá.
A színház előtti téren felállított Petőfi színpadon a Random Trip már a nulladik napon „felrobbantotta” a hangulatot a Vibe Changers című produkciójával, majd ezt követően a csíkszeredai Folkfantasic, a kolozsvári Edina&Friends és Danics Dóra-Sinha Róbert is egy más stílusban ütős koncertet adott a közönségnek.

Táncosok pezsdítették fel a hangulatot

A Mikó-várban a hétvégén többek között a bukaresti RVQ, majd a németországi Grey Paris, utánuk pedig az amerikai Nat Osborn Band lépett fel. Csíkszeredában koncertezett a franciaországi Camille Bertault, a magyarországi Hot Jazz Band, valamint a Sárik Péter Trió, Luiza Zan és Gyárfás István is fellépett. Szombaton gyermekeknek szóló program is volt, a vár előtti téren felállított sátorban kézműves-foglalkozásokon lehetett részt venni. Az utolsó fellépő a nagyszínpadon a fesztivál sztárvendége, a Tigran Hamasyan Trió volt, a koncerten szűknek bizonyult a vár tágas udvara.
A rendezvény ideje alatt a városban dzsesszvonat közlekedett, amely éjjel a fesztiválozókat szállította, 23 és 24 óra között a Mikó-vártól az Ant Barhoz, ahol minden este jam session volt. Ezenkívül voltak délutáni koncertek a Kulissza Kávézó előtti Petőfi színpadon, amelyek ingyenesek voltak. A Csíki Jazzel párhuzamosan a városban zajlott a CAMP ‒ Contemporary Artistic Movement Platform ‒ kortárs tánctábor és fesztivál. A Mikó-várban minden este találkozott a tánc a zenével, a tánctábor résztvevői rövid előadásaikkal felpezsdítették a hangulatot a vár udvarán.

Az eső sem befolyásolta

„Úgy érzékeltük, hogy egyáltalán nem volt gond az időjárással. Míg más rendezvényeket elsodort a vihar, elmosott az eső, addig mi itt óriási kegyelemben részesültünk, hiszen két koncerten esett az eső, de egyiket sem zavarta ez a körülmény. Sőt, a Grey Paris koncerthez kifejezetten illik az eső… Gyönyörű volt, ahogy a közönség ott állt a színpad előtt, és hullámzott, táncolt az esőben. A másik koncert a Hot Jazz Band zenekaré volt, akik a beleegyezésünkkel leálltak fél órára, hogy csendesedjen az eső, de a közönség visszatapsolta őket, hogy folytassák nyugodtan” – értékeltek a szervezők záróközleményükben.

Jazz painting. Két alkotás már elkelt
Virtuózok a színpadon. Felejthetetlen
Sárik Péter, Luiza Zan és Gyárfás István is visszajáró vendégek Csíkszeredában Fotók: László F. Csaba

 

Péter Ágnes

: an accessible web community