Minden, amit vészhelyzetben tudni kell

Fotó: Ambach Alapítvány

A sérültek ellátásától az újraélesztésig kaptak feladatokat az udvarhelyszéki iskolások a hétvégi elsősegélynyújtó versenyen. Az ötödik alkalommal, a Septimia szállodában tartott vetélkedő az Ambach Alapítvány szervezésében, a Rotary Club székelyudvarhelyi szervezetével partnerségben valósult meg.

Kilenc, vidéki iskoláscsapat részvételével zajlott az idei verseny, ahol a résztvevők különböző egészségügyi vészhelyzetek megoldásával mutathatták meg, hogyan tudnak hatékonyan fellépni és csapatként együttműködni kritikus pillanatokban.

– Több helyszínen kellett feladatot teljesíteni a szimulációs versenyen: volt biciklis baleset két sérülttel, tetőről leesett férfi ellátása, első- és másodfokú égési sérülések ellátása, valamint újraélesztés. A vetélkedővel arra irányítottuk a figyelmet, hogy éles helyzetekben ne ijedjenek meg, ne befolyásolja őket a hozzátartozók esetenként pánikszerű viselkedése, hanem higgadtan tudják az ismereteiket gyakorlatba ültetni – fogalmazott a verseny kapcsán Ambrus József mentőorvos, az Ambach Alapítvány elnöke.

A résztvevők közül a Korondi Szakközépiskola csapata bizonyult a legügyesebbnek: felkészülésüket Márton Attila-László biológia szakos tanár, Dósa-Sebestyén Ildikó iskolaorvos, valamint Bálint Kinga és Székely Ilona asszisztensnő segítette; a csapat jutalma a Magyar Vöröskereszt jóvoltából egyhetes balatoni nyaralás.

Boncina-Székely Szidónia

: an accessible web community