Miklós Kata kézműves bőrtáskái

Miklós Kata négy éve készít egyedi bőrtáskákat és pénztárcákat Csíkszeredában, a Magtárban levő műhelyében. Divattervezést végzett, és eredetileg ruhákat akart tervezni, viszont hamarabb sikerült beszereznie egy bőrvarrógépet, mint egy szövetvarrógépet, így bele is szeretett a bőrvarrásba annyira, hogy számára ez lett a fő alapanyag.

Műhelyében kerestük fel Katát, és mikor megérkeztünk, bőr és ragasztó illata lepte be a helyiséget: épp övtáskákat készített. Mint megtudtuk, ezenkívül női hátizsákokat, válltáskákat és pénztárcákat is kreál. Elmondása szerint a legkeresettebb mindezek közül az övtáska, és a visszajelzések alapján elmondható, hogy sokan kedvelik ezeket, hiszen praktikus, és a mérete is épp megfelelő: nem is túl nagy, nem is túl kicsi. Azt is lehet mondani, hogy saját igény hozta az ötletet, hiszen neki soha nem volt megfelelő övtáskája, de amióta ő maga készít ilyen kiegészítőket, azóta ő is leginkább ezt használja. Az általa készített termékeknek sajátos stílusuk van, viszont nem köthetők egy bizonyos stílusirányzathoz. Egyszerűség jellemzi a termékeket, mondhatni, minimalista kivitelezésűek, habár akad olyan darab is, amely extravagánsabb, például megjelenik rajta a leopárdminta. Övtáskái változatosak, a színek és mintázatok alig ismétlődnek, így azok is találhatnak maguknak megfelelőt, akik az egyszerű, természetes színeket kedvelik, s azok is, akik ennél merészebbek.

A textúra inspirálja
A termékek egyedisége leginkább a bőrök változatosságában rejlik: Katát leginkább a bőr színe, illetve a mintázat inspirálja. Úgy véli, nem nehéz jó minőségű alapanyagot beszerezni, viszont ki kell járni az útját annak, hogy honnan érdemes bőrt vásárolni. Az sem jelent különösebb nehézséget, hogy mindig más és más legyen az, amit készít, hiszen ezt is az alapanyag határozza meg leginkább.
– A bőrben egyrészt az a jó, hogy természetes anyag, más részről pedig tartós és viseltesen is jól néz ki – mondta Kata.
Nehezen lehet megállapítani, hogy egy övtáska mennyi idő alatt készül el, hiszen egyszerre több táskán is dolgozik: amíg az egyiken megköt a ragasztó, addig varrja a másikat, vagy a bélést készíti elő:
– Ránézésre nem tűnik úgy, hogy sok munka van vele. Sok kis részlet van, amit néha én is elfelejtek – mondta nevetve Kata.
Az első övtáska elkészítése óta több részlet is változott – mondta. Mivel ő maga is viseli az általa készített kiegészítőket, ezért nemcsak készítőként, hanem használóként is látja, hogyan lehetne úgy változtatni a táskán, hogy még praktikusabb, még kényelmesebb legyen, mint az előzők.

Sok apró részletből áll össze egy munkadarab Fotók: László F. Csaba

Nagy igény van a minőségi kiegészítőkre
Mint sokan mások, akik kézzel készítenek dolgokat, Kata is sajátjának érzi az általa megalkotott kiegészítőket. Úgy érzi – még ha el is adja ezeket –, hogy egy picit az övéi is maradnak. Mint mondja, jó érzés, ha az utcán vagy egy bulin szembejön vele egy, vagy akár több általa készített táska. Azt tapasztalta, van igény itthon az ilyen kézműves kiegészítőkre, hiszen az érdeklődők többsége környékbeli. Emellett bukaresti bemutató vásárokon is részt vett a járványügyi korlátozások bevezetése előtt, és Csíkszerdában többször is szervezett vásárokat, ahol általában más kézművesek termékei is megtalálhatók voltak. Úgy véli, az évente többször megszervezett vásárok sokat segítenek abban, hogy az érdeklődők megismerjék a termékeket is, és őt is.
A műhelyben nemcsak bőrből készülnek táskák: vannak hátizsákok, övtáskák, válltáskák, edzőtáskák is, amelyeket különböző szövetekből állítanak össze. Ezeket a hátizsákokat egy másik kézművessel, Bajkó Eszterrel készítik el.
Időközben a ruhatervezést sem hagyta fel, habár kevesebbet tudott ezzel foglalkozni, mint a táskakészítéssel. Hosszú távú célja ruhákat is tervezni: kiegészítené a jelenlegi kollekciót ruhaneműkkel is, melyeket szintén természetes anyagból készítene, hasonló, minimalista stílusban. Katát a ruhatervezésben is ugyanaz motiválja, mint a táskák esetében: olyan ruhákat tervezne, amelyeket ő is szívesen hordana.

Péter Ágnes