Midia projekt: megkezdték a gázkitermelést a Fekete-tengerből

Fotó: catmoz/Pixabay

Nicolae Ciucă miniszterelnök üdvözölte a Black Sea Oil & Gas vállalat Midia földgázkitermelési projektjének beindítását, amelyre szerdán bocsátotta ki az engedélyt az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE).

A Black Sea Oil & Gas SA (BSOG), valamint koncessziós partnerei, a Petro Ventures Resources és a Gas Plus Dacia szerda délután megkezdték a gázkitermelést a Midia földgázfejlesztési projekt (MGD) keretében, és az első adag gáz bekerült az országos szállítási rendszerbe. A kitermelt gázt a Transgaz hálózatán keresztül szállítják.

A XV Midia földgázmezőből kitermelt gáz az ország szükségletének 10 százalékát fedezi majd, és közelebb viszi Romániát az energiafüggetlenség eléréséhez – olvasható a kormány közleményében, amelyben arra is kitérnek, hogy a nemrég elfogadott offshore-törvény lehetővé teszi további fekete-tengeri földgázmezők kiaknázását, ez pedig Romániát gázexportőrré léptetheti elő.

A XV Midia földgázmező mintegy 120 kilométerre van a romániai tengerparttól; a tenger itt sekély, mindössze 70 méter. A földgázt 1995-ben, illetve 2007-ben fedezték fel ebben a térségben. A kitermeléshez szükséges beruházások 2018–2022 között valósultak meg, értékük körülbelül 400 millió dollár.

Agerpres

: an accessible web community