2021. június 22, kedd.
Hirdetéscustom_html_banner1

Mi lesz veled, olimpia?

Továbbra is kétségek övezik a nyári ötkarikás játékok megrendezését. Japánban egy felmérés alapján a lakosság 60 százaléka ellenzi a játékok megrendezését. Tartanak a koronavírus-fertőzések növekedésétől.

Egyre nagyobb a nyomás az olimpiai szervezőbizottságon és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságon is, törölni kellene a július 23-án kezdődő játékokat. Tegnapra virradóra a koronavírus-fertőzések száma ismét rekordot döntött Japánban – írja az Origo a The New York Timesban megjelentek alapján.
A volt futballista, Jules Boykoff a The New York Timesban írt cikket arról, hogy miért nem szabad megrendezni az olimpiát. A cikkben azt írta, hogy mind a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, mind a japán szervezők hatalmas bajban vannak. Az olimpia megrendezése ma már nem sportszakmai kérdés, politikai kérdéssé vált.
„Miközben Japánban a felnőtt lakosság mindössze két százaléka kapta meg eddig az oltást, addig a japánok 60 százaléka hallani sem akar arról, hogy július 23-án megkezdődjenek a játékok Tokióban” – fogalmaz az Origo által szemlézett cikk.
Boykoff felidézte, hogy Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság német elnöke többször hangsúlyozta: nincs B-terv. Az olimpiát minden körülmények között meg kell rendezni. Mindezt a japán politikusok egy része is így látja – még akkor is, ha meggyőződésük ellenére nyilatkoznak. Japánban napról napra folyamatosan emelkedik a fertőzések száma. A The New York Timesban publikált cikk szerzője leszögezte: a járvány idején a világ csaknem 200 országából egy helyre terelni a sportolókat, a média munkatársait elképesztő felelőtlenség és életveszély.
„De nem történik semmi, az olimpiai gőzhenger megy előre, maga alá temetve mindent. Ennek három fő oka van. A pénz, a pénz és a pénz. És legyünk egyértelműek: ezeket a pénzeket nem az olimpián részt vevő sportolók kapják meg, hanem azok, akik a nemzetközi szervezetek – különösen a NOB – vezetői székeiben ülnek.”
Boykoff emlékeztet arra, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság bevételeinek 73%-a származik a televíziós jogdíjakból. További 18% pedig a NOB és az olimpia fő szponzoraitól érkezik a számlára. A NOB például még 2014-ben kötött megállapodást az amerikai NBC tévétársasággal, hogy a 2022 és 2032 közötti hat olimpia kizárólagos közvetítési jogáért 7,75 milliárd dollárt fizet az NBC. Fontos tudni azt is, hogy a 2014–2020 (2021) közötti olimpiákért az NBC 4,38 milliárd dollárt fizetett.
A cikk felidézi, a Japán Orvosi Dolgozók Szakszervezete és több közegészségügyi szakértő is felszólalt már a rendezés ellen. „Rendkívül nehéz megrendezni a játékokat anélkül, hogy fokozódna a fertőzések száma, Japánon belül és kívül egyaránt” – idézi Haruo Ozaki, a Tokiói Orvosi Szövetség elnökének véleményét a cikk.
Jules Boykoff úgy érvel a cikk végén: „A Nemzetközi Olimpiai Bizottságé a világ legkiterjedtebb, mégis legkevésbé elszámolható sportinfrastruktúrája. Úgy tűnik, hogy a NOB veleszületett büntetlenségének bűbájába esett. A koronavírus-fertőzés újabb terjedési hullámát, egy újabb globális katasztrófa lehetőségét rejti magában, ha július 23-án elkezdődnek a játékok. Itt az ideje lemondani az olimpiát.”
A japánok helyzetét nehezíti, hogy Tokió egyedül nem hátrálhat ki az olimpia megrendezéséből. A játékokat hivatalosan csak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság mondhatja le. Ha a japánok mégis egyoldalúan hátrálnának ki a rendezésből, a szerződések alapján pénzügyileg teljesen kiszolgáltatottak lennének a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak Alighanem folytatása következik… – összegez a Nemzeti Sport.

HN-összeállítás

Előző cikkSakksuli (479.)
Következő cikkSzeretetlánc

Kapcsolódó cikkek:

Megnyílt a hazájukból elüldözött németek dokumentációs központja Berlinben

Évtizedes viták és előkészületek után hétfőn hivatalosan megnyitották Berlinben a második világháború után a hazájukból elüldözött németek történetét feldolgozó dokumentációs központot és múzeumot.   A második...

Szijjártó Péter: Európának meg kell védenie a nemzeti kisebbségeket és a vallásgyakorlás szabadságát

Európának meg kell védenie a nemzeti kisebbségeket és a vallásgyakorlás szabadságát, ugyanis a nemzeti közösségek sokhelyütt nehéz helyzetbe kerültek és támadás alatt állnak a...

Lukács Antal pere: Házi őrizet helyett hatósági felügyelet

Megszüntette a házi őrizetet és hatósági felügyelet alá helyezte a Brassói Ítélőtábla Lukács Antal és Bálint Enikő vádlottakat. Az intézkedés 60 napig érvényes. Ez...

Legfrissebb