Mi is az egészséges táplálkozás? Ami nem divat kérdése.

Fotó: Schrádi Kata archívumából

Az evés általában élvezetet nyújt számunkra, olykor azonban gyötrelem forrása is lehet. Egymást követik a különböző diétatrendek, a társadalmi elvárások pedig egyre nagyobb mértékben gyakorolnak nyomást ránk.

Szinte bárkinek kihívást jelent az egészséges táplálkozás útvesztőjében eligazodni, aki változtatni szeretne korábbi életvitelén. Schrádi Kata dietetikus vallja, hogy a legbiztosabb és legrövidebb megoldás mindenképp az, ha felkeresünk egy szakembert, aki tisztában van a diéták típusával, és összegezni tudja, mit kell tennünk a táplálkozási céljaink eléréséért.

– A dietetikus a táplálkozástudomány és a dietetika területén szakképzett és elismert személy.
Feladatkörei közé tartozik az egészséges és beteg emberek, valamint csoportok élelmezési ellátása, egészségnevelése, diétás kezelések összeállítása. Klinikai dietetikusként tanácsokat adok, feladatom a hozzám érkező páciensek egészségnevelése, adott esetben speciális étkezési tervek (étrendek) összeállítása. Tanácsot adok emésztőrendszeri problémák, női hormonális problémák, babatervezés, várandósság körüli táplálkozás, fogyás, hízás, veseproblémák, inzulinrezisztencia, cukorbetegség esetén – tájékoztat a szakember.


Tanácsadó vagy szakértő?

Ha életmódváltásra adnánk a fejünk, vagy tanácsra van szükségünk, többféle szakembert javasolnak a magazinok, barátok, rokonok. Schrádi Katát arról kérdeztük, mi a különbség a táplálkozási szakértő, a nutricionista és a dietetikus között.

– A táplálkozási tanácsadó (nutricionista) általában egy pár hétvégés vagy két-három hónapos kurzus során szerzi a táplálkozással kapcsolatos tudását – persze ezt még fejlesztheti egyénileg –, hivatalosan azonban nem szerez átfogó ismereteket. A táplálkozási szakértő kifejezést leginkább akkor használják, amikor az illető táplálkozástudományi mesterképzést végzett. Tehát táplálkozási szakértő lehet a dietetikus vagy olyan személy, aki valamilyen más szak elvégzése után mesteri diplomát szerzett táplálkozástudományból – fogalmazott a dietetikus.

Hozzátette: a táplálkozási szakértő dietetikai alapképzés nélkül szintén nem adhat tanácsot betegségek esetén, csakis egészséges embereknek.


Legtöbben a súlyfölöslegtől szabadulnának

A leggyakoribb ok, amiért felkeresik a dietetikust, az az alakformálás és a fogyás.

– Nagyon gyakran keresnek meg fogyni vágyók, és én nagyon szívesen segítek a hozzám fordulóknak. Sajnos a divatdiéták tömegesen vannak jelen a mai emberek életében, és mindenhol szembejönnek velünk. Gyors- és csodaeredményt ígérnek, ezért nagyon sokan be is dőlnek a felhívásnak. Nem szeretem a „fogyókúra” szót, már maga a „kúra” arra utal, hogy csak egy adott periódusig tartandó. Ez pedig nem fedi a valóságot, mert szerintem a titok pont abban rejlik, hogy hosszú távra kell tervezni. Az egyensúlyra kellene törekedni – vélekedik.

Továbbá kifejtette, egyik csodamódszer sem tud tartós segítséget nyújtani, ideig-óráig működnek, de mivel szélsőségesek, nem tarthatók hosszú távon; ahogy az ember abbahagyja, a gyorsan jött eredmény legtöbbször ugyanolyan hamar el is tűnik.


Az eredmények magukért beszélnek

Schrádi Kata munkájának azt a részét szereti igazán, amikor valakinek könnyebbé teheti a mindennapjait, és segít betegsége leküzdésében.

– Egészségi problémák esetén nagyon jó érzés javuló laborleleteket látni, észlelni, hogy sikerül kordában tartani a vércukorértékeket, és a vérnyomás csökkenését vagy akár a panaszok enyhülését is elérjük – számolt be.

Ahogy a mondás tartja: mindent lehet, mértékkel – ez a táplálkozásra is igaz. Kata kiemelte, sokan nem találják meg az arany középutat, és teherré válik az, ami elsősorban a javukat kéne hogy szolgálja.

– Divatos lett egészségesen táplálkozni, ami addig a pontig szuper, amíg nem esünk át a ló túlsó oldalára, és nem kezd az egész görcsössé válni, valamint nem csak arra figyelünk, hogy egészségesnek nevezett élelmiszereket fogyasszunk, hanem tényleg egy kiegyensúlyozott táplálkozásra. Hiába egészségesek a különböző zöldségsaláták, ha csak salátákat eszünk, nem igazán tudunk minden tápanyagot a szervezetünkbe juttatni, a tápanyaghiányok pedig rengeteg egészségi problémát okozhatnak – hívja fel a figyelmet a dietetikus.

Mint mondta, a szakma egyre ismertebbé válik, ám még mindig nem elég népszerű. Sajnos a mindenféle divatdiéták még mindig nagyobb érdeklődésnek örvendenek, ezt bizonyítja az is, hogy mielőtt valaki felkeresi a szakembert, legtöbbször már jó sok diétát kipróbált.

Megengedhetjük magunknak?

Sokunkban tevődik fel az a kérdés, hogy vajon a pénztárcánk mennyire fogja bánni az életmódváltást.

– Ha a felmagasztalt, úgynevezett szuperélelmiszereket részesítjük előnyben, és mindenféle diétás változatokat, akkor igen, az többe fog kerülni, ha viszont lehetőleg helyi, szezonális alapanyagokat választunk, valamint van rá lehetőségünk, és ezt-azt megtermelünk magunknak, nem lesz lényegesen drágább, mint a kevésbé egészséges táplálkozás – állítja Kata.

Fontos a tudatos vásárlás, a dietetikus szerint a menüink megtervezése, az otthoni alapanyagok teljes felhasználása és a bevásárlólista tudatos megtervezése is kímélheti kiadásainkat.

– Az egészséges táplálkozás tápanyagdús, amit akkor tudunk biztosítani, ha minél színesebben, változatosabban és lehetőleg szezonálisan táplálkozunk. Legyenek rendszeres étkezéseink, ne ugorjuk át a reggelit vagy az ebédet. Nagyon fontos a mennyiségi rostfogyasztás, minél változatosabban. Fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket is, ne csak fehér lisztből készülteket. Legyünk mértékletesek, ami az édességeket, snackeket, ultrafeldolgozott élelmiszereket illeti. Fogyasszunk bőségesen folyadékot – néhány tanács, amiért hálás lesz szervezetünk – mondta a szakember, aki szerint egyedül, laikusként nehéz eligazodni az információk tengerében. Türelemmel, kitartással, hiteles forrásokból való tájékozódással azonban eredményesek leszünk. A női magazinok és portálok, reklámok és a szomszéd néni nem biztos, hogy a leghasznosabb tanácsokat adják.

 

Adorján Zsófia

: an accessible web community