Mezőgazdasági gépek téli tárolása: felkészülés a következő betakarítási szezonra

Betakarítás a téli időszakra Fotók: Szilágyi Dalma-Orsolya

Közeledik a tél, amikor már a mezei munkák befejeződnek, és a gazdáknak csak a benti életre kell összpontosítaniuk. Ilyenkor a legtöbb gép úgynevezett szabadságra megy a következő szezon elejéig. Azt nem is gondolnánk, hogy a mezőgazdasági és a nagy méretű munkagépek állagmegóvása, műszaki állapotuk megőrzése a téli, szezonmentes időszakban kezdődik. Ahhoz, hogy megóvjuk a gépeket, gondosan fel kell készíteni őket a télre.

Elérkezett október, amikor már a gazdák előkészítették a téli takarmányt, és az erre a célra használt mezőgazdasági gépeket elteszik a következő szezon elejéig. Annak érdekében, hogy ezen időszakok alatt a gépet a lehető legkevesebb károsodás érje, gondosan fel kell készülni állagmegóvásukra. A felkészítés és karbantartás célja, hogy megvédjük gépeinket a korróziótól, valamint a tavasz beköszöntével készen álljanak a szezon kezdetére.
A mezőgazdasági munkagépek műszaki állapotának hosszú távú megőrzése, állagmegóvása érdekében a karbantartás és javítás mellett a megfelelő tárolás is szükséges. Az előkészítés folyamatába, fontos lépéseibe Kurkó Mihály, a csíkmadarasi Garden Proiect munkatársa avatott be.

A helyes karbantartás hosszabbítja a gépek üzemidejét

Tárolási helyszín

A betakarítás befejezését követően több hónapos üzemszünet vár a gazdaságok gépeire. A tárolásra való felkészítést megelőző egyik legfontosabb és legelső feladat a megfelelő helyszín előkészítése. A legideálisabb megoldás valamilyen irányban, kereszthuzat-szerűen nyitott gépszínben vagy csarnokban való tárolás. Abban az esetben, ha nincs erre lehetőség, és a hótakaró alatt vészeli át a telet, nagyon sok hibásodás bekövetkezhet. Ha épület nem áll rendelkezésre, akkor mindenképp szükséges, hogy egy nagyobb ponyvával betakarjuk.
Tisztítás és olajozás
A tisztítás, olajozás és zsírozás mind a karbantartás, mind a korrózióvédelem szempontjából fontos lépés. Ha a lehetőség adott, sűrített levegővel még mosás előtt eltávolítjuk a gépek legkisebb rekeszeiből is a homokot, köveket és a betakarítás során felgyűlt növényi szárakat, leveleket. Ezt követően jöhet a mosás, amelyet jó alaposan el kell végezni, hogy a már lerakódott sarat és olajat is eltávolítsuk a felületekről. A mosást végezhetjük magas nyomású meleg, illetve hideg vizes mosóberendezés segítségével. A karbantartás másik elengedhetetlen része a gépek kenése, vagyis zsírozása és olajozása.
– A zsírozás és olajozás a legfontosabb része a karbantartásnak. Ha födött helyen tároljuk a gépeket, akkor is nagyon sok meghibásodást tud okozni ennek a lépésnek az elhalasztása. A nyitott gépszínben vagy csarnokban is a levegő nedvességtartalma miatt a kopó fém alkatrészek elkezdenek rozsdásodni, ezt akadályozza meg a zsírozás. Ha a szabad ég alatt tartjuk gépeinket, az olajozás és a zsírozás ebben az esetben is védelmet tud nyújtani, de csak egy bizonyos ideig – mondta lapunknak Kurkó Mihály.

A legfontosabb az alapos mosás és az olajozás

Üzemanyagtank és akkumulátor

A téli időjárás alkalmával megnő a levegő páratartalma, így a felhasznált üzemanyag helyére levegő jut, és a lehűlések során víz is kicsapódhat a tartályba. Ahogyan ezt a megkérdezett gépészeti karbantartó szakember is megerősítette, az üzemanyagot ajánlott leengedni azokból a gépekből, amelyeket télen nem fognak használni a gazdák.
– A tapasztalat azt mutatja, hogy tavasszal mindenki azzal a panasszal érkezik, hogy nem gyúl be a láncfűrész, esetleg a traktor. Természetesen mindegyik alkalomnál elhalasztják azt a lépést, hogy üres üzemanyagtartállyal tegyék le pihenni a gépet – tette hozzá.
Mint megtudtuk, annak érdekében, hogy a drága akkumulátor élettartamát megóvjuk, azt le kell kötni és ki kell szerelni a gépből. Az akkumulátort pedig ajánlatos egy melegebb, fagymentes helyen tárolni a következő szezon elejéig.

Minden tavasszal adódnak problémák

Kurkó Mihályt általában minden tavasszal megkeresi több gazda, és általánosságban ugyanazzal a panasszal fordulnak hozzá. Elmondása szerint a legtöbb panasz arra érkezik, hogy nem gyúl be a motor, a gép egyik tartozéka nem indul, vagy akár nagy rozsdásodás indult el a gépen.
– Nagyon fontos, hogyan tesszük el a gépeket a következő szezonra. Lényeges a mosás és zsírozás, ezzel nem csak a saját dolgunkat nehezítjük, hanem a gépek életét is hosszabbítjuk. Hosszú távon sokkal jobban megéri ősszel egy napot rászánni erre a tevékenységre, mint tavasszal már a javítással kezdeni – vélekedett a szakember.

Szilágyi Dalma-Orsolya