Mezőgazdasági életjáradék: Érkezik a pénz a számlára

A napokban folyósítja az APIA a tavalyra járó életjáradékot azok számára, akik április végéig eleget tettek életjáradék-könyvecskéik láttamoztatási feltételének, az életjáradékot pedig banki átutalásként kérték.

Még a héten megérkezik a pénz – nagyságrendileg több mint 11,3 millió lej – azoknak a kedvezményezetteknek a bankszámlájára, akik a kezdeti, március 1. és április 30. közötti időszakban láttamoztatták életjáradék-könyvecskéiket – számolt be közleményében a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA). A 2020-ra járó életjáradék-összegek folyósítását az ügynökség május 28-án kezdte el, de csak azok számára, akik egyrészt március–április folyamán tettek eleget láttamoztatási feltételeknek, másrészt az életjáradékot banki átutalásként és nem postai kézbesítésként kérték – pontosította tegnap lapunk érdeklődésére Haschi András, az APIA Hargita megyei igazgatója.
Hozzátette: Hargita megyéből a jelzett időszakban 85 életjáradékra jogosult idős gazda vagy törvényesen felhatalmazott hozzátartozója láttamoztatta az életjáradék-könyvecskéjét, de hogy közülük pontosan hány személy várhatja a napokban a pénzt, az eltérő kifizetési opciók miatt az intézmény megyei vezetője nem tudta megmondani.
A tavalyra járó életjáradékot ezúttal országos szinten 7756 kedvezményezettnek fizeti ki az APIA, ugyanakkor az életjáradék-programban közel 18 ezer idős, földjei műveléséről lemondott gazdálkodó vesz részt. Azok a kedvezményezettek, akik idén még nem láttamoztatták az életjáradék-könyvecskéiket, legkésőbb augusztus 30-ig lesz idejük megtenni. Esetükben az életjáradék-összegek folyósítása vagy postai kézbesítése október második felében, legkésőbb november végéig esedékes – derül ki az APIA közleményéből.
A 2009-ben befagyasztott program keretében az évente fizetett életjáradék nagyságát a bérbe adott területek után hektáronként 50 euróban, míg az eladott földterületek után hektáronként 100 euróban állapítják meg. Hargita megyéből az APIA öt-hat évvel ezelőtt még 268,6 hektárnyi eladott, illetve 761,28 hektárnyi bérbe adott terület után mintegy 288 ezer lej életjáradékot folyósított a jogosultaknak. A kedvezményezettek elhalálozása miatt a program Hargita megyei érintettjeinek száma viszont évről évre csökken.

Domján Levente