Mexikói határ: Romániai romák próbáltak bejutni az Egyesült Államokba

Fotó: REUTERS/Adrees Latif

Az elmúlt hetekben több száz romániai roma jutott be illegálisan az Egyesült Államokba a mexikói határon keresztül, akik tutajokon eveztek át a Rio Grandén. A határőröket meglepte, hogy nem beszélnek spanyolul a menekültek.

Reuters hírügynökség szerint feltűnő volt az is, hogy magasabbak voltak, néhányan szoknyát, sportcipőt viseltek, míg a mexikói bevándorlókon a szokásos farmer és póló volt. Miután a határőröknek angolul sikerült kommunikálni velük, kiderült, hogy Romániából származó romák a menekültek.

A Reuters tudósítójának azt mondták, hogy a rasszizmus miatt hagyták el hazájukat, és a hátrányos megkülönböztetésre hivatkozva menedékjogot akarnak kérni az Egyesült Államokban. Mexikóba turistaként utaztak, mert ehhez nincs szükség vízumra, ahonnan embercsempészek segítségével jutottak tovább.

A cikk szerint az elmúlt 8 hónapban 2217 román állampolgárt tartóztattak fel az amerikai hatóságok ezen a határszakaszon.

A román kormány azt közölte, hogy nem kaptak jelzést őrizetbe vett állampolgáraikról, de az Egyesült Államokba akkreditált külképviselet munkatársai felvették a kapcsolatot az ottani hatóságokkal, miután a sajtóból értesültek a helyzetről.

A Reuters jelentése nyomán

HN-információ