Mesterektől tanulhattak a diákok

Kétszáz gyerek ismerkedhetett az elmúlt időszakban a hagyományos népi mesterségekkel a székelyudvarhelyi Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a Hargita Megye Tanácsa szervezte programsorozat keretében. A napokban
a csíkszentmiklósi tájházban a kovácsolással, az ostorfonással és a fazekassággal ismerkedhettek székelyudvarhelyi diákok.

Hagyományos mesterségekkel ismerkedtek a diákok. Szórakoztató erőpróba Fotó: Daczó Dénes
Hagyományos mesterségekkel ismerkedtek a diákok. Szórakoztató erőpróba Fotó: Daczó Dénes

Daczó Dénes
daczo.denes@hargitanepe.ro
Acsíkszentmiklósi tájház berendezési tárgyai között nézelődik a csíkdánfalvi fazekasmester, miközben a diákcsoportra várakozik. A régi használati tárgyak között egy kancsón akad meg a mester szeme. Egy-egy régi tárgy a mai mester számára is ötletként, mintaként szolgálhat egy új munka elkészítéséhez.
– Ma leginkább a használati tárgyak iránt van kereslet – jegyzi meg Vízi Jenő.
A csíkdánfalvi mester nyolc éve saját műhelyében formázza az agyagot. Korábban huszonöt évig a dánfalvi szövetkezetnél dolgozott. Az egykor fekete kerámiájáról híres településen ma már csak Vízi Jenő készít ilyen cseréptárgyakat.
– Évente csak egyszer égetek feketét, mert az sokkal időigényesebb, de a kereslet is megcsappant iránta. A tárgyak készítése mellett bemutatókat is tartok, többször találkozom iskolásokkal. Ők mindig szívesen kipróbálják az agyag formázását – jegyzi meg.

Nincsenek szakmai titkok
A csíkszentmiklósi tájház udvarán felállított műhelyben már izzik a szén és lassan a vasak hevítése is elkezdődik. A csíkszeredai Nagy I. Gábor kovácsmester első alkalommal vesz részt olyan bemutatón, ahol a diákoknak kell a mesterfogásokat ismertetni. A kovács szerint nincsenek szakmai titkok, amelyeket ne lehetne átadni. Segédjével már a vasat hevítik, amikor a „tanoncok” megérkeznek a tájház udvarára. A székelyudvarhelyi Móra Ferenc Általános Iskola diákjai látogattak Csíkba, hogy a mesterségekkel ismerkedjenek.
A hagyományos népi mesterségek bemutatását népszerűsítő sorozatot a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Hargita Megye Tanácsa szervezte. A székelyudvarhelyi diákok mellett a programba gyimesközéploki, gyergyószentmiklósi és csíkszent­simoni diákok kapcsolódtak be. A tanulók a mesterekkel és mesterségekkel találkozhattak, ugyanakkor alkalmuk volt egy-egy település életébe is betekintést nyerni. A sorozat ötletgazdája Salló Szilárd néprajzkutató, a forrásközpont munkatársa.
– Egyre kevesebb mesterember van, ezért a mesterségek újraélesztésére is szükség van – véli a szakember. A sükői kászúkészítő már 95 éves, és senki nem tanulta ki ezt a mesterséget – tudom meg Salló Szilárdtól.

Diákok és mobiltelefonok sorakoznak
Beszélgetésünk alatt már munkába is álltak a diákok. Az ostor fonását, készítését Nagy Ildikótól tanulhatják el. Az üllő mellett ritmusosan jár a kalapács. A tanoncok között olyan is van, akinek még a dédnagyapja is kovács volt. László – az etédi kovács dédunokája – azt mondja, ő nem szeretne kovács lenni, inkább az eszével szeretne majd pénzt keresni, nem pedig a nehéz munkával. A kovács körül nézelődő és inaskodó diákcsoport másik tagja Norbi, ő már megtapasztalhatta, miért kell addig ütni a vasat, amíg meleg. Láthatóan élvezte a kalapálást. Miközben arra kell biztatni a legényeket, hogy nagyobbat üssenek a kalapáccsal az izzó vasra, a mester azt is elárulja, hogy a kovács és segédje pontosat és nagyot kell üssön a fémre. Nagy I. Gábor 1990-ben a szárhegyi Szépteremtő Kalákában kezdett díszkovácsolással foglalkozni, korábban ipari kovácsolással foglalkozott. Néhány kész munkáját is elhozta erre az alkalomra, hogy megmutassa a diákoknak. A dísztárgyak mellett ma hagyományőrzőknek készít fegyvereket és restaurálással is foglalkozik.
A tájházban mobiltelefonok kamerái előtt forog a fazekaskorong. A mesterség titkait már nemcsak szemmel, de a technika segítségével is el lehet lopni.
A székelyudvarhelyi csapat két tanárral érkezett. A történelem szakos Ferenczy Margit érdeklődésünkre elmondta: egyre több lehetőségük van a diákoknak, hogy találkozzanak a mesterségekkel. A vásárok mellett nyári táborokban is tanulhatnak, de minden alkalom hasznos lehet arra, hogy újat lássanak, ismerjenek meg.
A Forrásközpont és Hargita Megye Tanácsa által szervezett program keretében Máré­fal­ván Becze Ilona bútorfestésre, Sándor Attila fafaragásra, Gyer­gyó­szent­miklóson Páll Etelka és Szász Judit nemezelésre, a gyapjú növényi festékkel történő színezésére, Gyi­mes­középlokon Bucur Ju­lián­na és Bo­dor Katalin szövésre-var­rásra, Gál András fafaragásra tanította a diákokat. A gyergyói diákok a Gyi­mesekben tanulták a mesterséget, Máréfalvára csík­szent­simoni, Gyergyó­szent­mik­lós­ra gyi­meskö­zép­loki tanulók látogattak. A programba összesen 200 diák kapcsolódott be.