Mesevilág

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 2 perc

A magyar népmese napját ültük nemrég. Minden településen hangsúlyos figyelmet kap ilyenkor a mesék világa. S milyen jó is ez, hiszen a mesékből rengeteget tanulhatnak a gyerekek. Ha elakadunk valamiben életünk során, ne féljünk segítséget kérni. Ha kíváncsiak és bátrak vagyunk, fejlődhetünk és kalandokban vehetünk részt. Ha hazudunk, pórul járhatunk. Ezeket mind-mind megtanulhatja egy gyerek a népmesékből, az azokba ágyazott alapvető bölcseletekből.
A mesékben, népmesékben a legtöbbször van valamilyen próbatétel, amivel olyan hétköznapi, mondhatnánk hátrányos helyzetből induló szereplőknek sikerül megküzdeniük, mint a legkisebb fiú vagy leány, aki elindult szerencsét próbálni. A mesék félelmeket is felszínre hozhatnak gyerekkorban, ezekkel is segíthetnek szembenézni a mókás történeteken keresztül. A tanulság pedig mindig az, hogy a tettek számítanak, a meghozott döntéseknek van valamilyen eredménye, következménye.
Környezetemben látom-hallom, hogy a kisgyerekes szülők mindegyike rendszeresen olvas esti mesét csemetéjének. Bizonyára ez alatt sokan felnőttfejjel is jobban belegondolnak a leírtakba. Azt olvassuk a kicsiknek, hogy van egy nagyon szép lány, aki sok szegénység után hozzámegy a királyfihoz. Mégis, hányszor megvetjük azokat a lányokat, akik egy híres sztárhoz vagy egy gazdag öregúrhoz mennek hozzá, csak az anyagi jólét miatt. Nagyon sok mesében csak annyit tudunk a királylányról, hogy világszép, és hercegek versengenek a kegyeiért. Mégis arra próbáljuk nevelni a csemeténket, hogy a külső, a szépség nem minden, a belső értékek az igazán fontosak.
Nem a mesékkel van baj, hanem velünk, felnőttekkel.
Akik megvetéssel gondolunk a szomszéd lányra, aki egy milliomoshoz megy feleségül, és nem látjuk már benne a szegény lányt, akinek a sorsa végre jóra fordult. Akik nem látjuk meg a szorgoskodó nagyanyóban a Hamupipőke életét megkönnyítő jótündért.
Mindegy is, mit gondolunk közben, a legeslegjobb módja a nap lezárásának az, ha esti mesét olvasunk csemetéinknek, hiszen nemcsak a képzeletvilágát, szókincsét gazdagítjuk vele, hanem egy olyan rendszert is visz a meseolvasás a mindennapokba, ami később, a rettegett tinikorban is sokat segít.
Úgyhogy olvassunk nekik minél többet, megéri a ráfordított perceket pont úgy, mint a mindennapi betevő előállítása. Tényleg.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!