Meseíró pályázat

Meseíró pályázatot hirdet a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) a magyar népmese napja alkalmából. A projekt keretén belül Kárpát-medencei diákok és pedagógusok egyaránt pályázhatnak. A kezdeményezésről Köllő Zsófia, a szövetség programigazgatója számolt be.


A pályázat címe: A láthatatlanná tevő maszk. Mesék a koronavírus megjelenése utáni iskoláról. A cél az, hogy olyan alkotások szülessenek, amelyek a járvány megjelenése utáni, addig ismeretlen élethelyzeteket dolgozzák fel a mese eszközeivel, különböző nézőpontokból.

– Ezzel a pályázattal kapcsolódunk a magyar népmese napjához, Benedek Elek mesemondónk születésnapjának ünnepléséhez. Úgy gondoltuk, hogy ez a téma foglalkoztatja a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. A mesei leírás talán segít feldolgozni a kihívásokat, nem várt helyzeteket, segít keretet adni a bizonytalanságnak – mondta Köllő Zsófia.

Hangsúlyozta, hogy egy mesehős bátorságával, humorával is lehet venni az akadályokat, saját történetet lehet írni, amiből erőt merít az ember a mindennapokhoz. Az írások témája lehet a karantén időszak, a távoktatás, a digitális eszközök térnyerése vagy akár a szükséges távolságtartás. A pályázat nem szab terjedelmi korlátokat, csupán a műfaji és a tematikus kritériumoknak kell megfelelni.

– Csak mese műfajban várunk pályázatokat, de teljesen szabadon értelmezhető a műfaj. Reméljük, igazi kortárs történeteket olvashatunk majd és értékelhetünk. Lehet gondolkodni tündérmesében éppúgy, mint a láncmesében, fabulában, tréfás vagy novellamesében – tette hozzá a programigazgató.

A pályázók köre II–IV., V–VIII. és IX–XII. osztályos tanulók, valamint pedagógusjelöltek, egyetemisták és gyakorló pedagógusok.

A legügyesebb pályázókat oklevélben és tárgyi jutalomban részesítik, a meséket gyűjteményes kötetben közlik. A pedagógusszövetség a munkákat és a beküldők adatait e-mailben várja, október 18-ig. Ezt követően pedig a hónap végéig megtörténik a beküldött írások kiértékelése.

– Úgy véljük, hogy minden korosztály számára ismerős és közeli a mese műfaja és kézenfekvő kifejezési módot biztosít, a terjedelem kötetlen. A legfontosabb díj, hogy a legérdekesebb meséket illusztrált, szerkesztett kötetben tervezzük megjelentetni. Ezenkívül könyvcsomagok, tárgyi jutalmak is várhatók. A díjazás mikéntjét még nem találtuk ki, hiszen ilyen időkben nehéz tervezni. Minden bizonnyal a kötet megjelenésekor szervezhetünk egy ünnepséget a díjazottaknak, az online eredményhirdetés mellett – fűzte hozzá Köllő Zsófia.

A pályázatokat a kollozsofia@rmpsz.ro címre lehet beküldeni .pdf vagy .doc formátumban. A levélben pedig fel kell tüntetni a pályázó adatait. Diákok esetében név, iskola, osztály, kapcsolattartó szülő vagy pedagógus. Az oktatók esetében pedig a nevet, iskolát, beosztást és a szakot.