Merítés a hazai kortárs színházból

Határokat feszeget az idei dráMa. Kortárs színház Udvarhelyen | Fotó: Asztalos Ágnes

Új formák kellenek – ezzel a mottóval zajlik jövő hétfőtől vasárnapig a 13. alkalommal megrendezett dráMa kortárs színházi találkozó. Több formabontó, kísérleti előadásra számíthat az érdeklődő, és számos kísérőprogramra: lesz kvízjáték, koncert, lehet az alkotókkal beszélgetni, és a szakmabeliek mesterkurzuson is részt vehetnek.

Remélik, hogy a 13-as szám nem rossz ómen, mert inkább a szerencsére van szükségük, még pontosabban jó időre, ugyanis elég sok a szabadtéri esemény a szeptember 19–25. között jelentkező színházi találkozó gazdag és zsúfolt programjában – ezzel indított Nagy Pál színházigazgató a tegnapi sajtótájékoztatón. A dráMa évről évre arra vállalkozik, hogy a hazai, román vagy magyar nyelvű szövegekre épülő kortárs produkcióknak adjon teret. – Bár viszonylag szűk ez a kategória, mégis az elmúlt 1-2 évből nagyon izgalmas előadásokat tudtunk beválogatni idén is a programba – mondta Dálnoky Réka, a rangos esemény főszervezője.

Nincs bérlet, jegy is kevés

A kortárs színházi „fesztivált” hagyományos módon a magyar dráma napja (szeptember 21.) köré szervezi meg a székelyudvarhelyi teátrum. A dráMa a találkozásról szól: teret ad arra, hogy találkozzon a román és magyar színház, illetve alkotó, a fiatal, kísérletező szellemű művész és a nagy tapasztalatú idősebb kolléga, az alkotó és a közönség – hangsúlyozta Dálnoky Réka. Dráma kortárs színházi találkozó néven egy Facebook-oldalt is indítottak, ahová rengeteg háttérinformáció, fotó, fontos tudnivaló kerül fel, továbbá felkértek két fiatal bloggert, Bíró Rékát és Deák Katalint, akik minikritikákat írnak majd ide az előadásokról.
Egy hét alatt 16 darabot lehet megtekinteni, 12 hazai társulat vesz részt. Bérletet idén nem lehet váltani, viszont a jegyárusítás tegnap elkezdődött. Évről évre visszatérő gond, hogy pillanatok alatt elfogynak a jegyek, ennek oka az, hogy a kortárs darabokat többnyire stúdiótérben játsszák, és így kevés hely jut a közönségnek. A feszültségen enyhítendő, idén több olyan produkció is van, amelyet akár kétszer vagy háromszor is bemutatnak. Két nagytermi előadás szerepel a programban, mindkettő Sepsiszentgyörgyről „érkezik”. A Tamási Áron Színház Amikor a telihold ragyog a turkáló felett című darabot a neves hazai rendező, Radu Afrim állította színpadra. Az Andrei Mureșanu Színház előadásában a Dispariții című dráma a hazai szász közösséget állítja történelmi perspektívába, egy család életén keresztül.

Új formák kellenek

A mottó nem véletlen: a hét nap alatt több formabontó, kísérleti jellegű, a megszokott színházi kereteket feszegető produkciót is megtekinthet a nyitott érdeklődő. Lesz auditív performansz, felnőtteknek szóló bábjáték, amit a Kossuth Lajos utcai kirakatokban láthatunk, improvizatív játék a Márton Áron téri átjárón, és jól illeszkedik a sorba a szervező Tomcsa Sándor Színház autóbuszban játszódó Szerbusz című kísérleti színházi darabja is.
A Művelődési Ház oldalában, az Udvarhely Néptáncműhely próbaterme előtti teret is bevonják, ezt a helyszínt szánták a szabadtéri programoknak: a kocsmaszínháznak, a koncerteknek (fellép a sZempöl, a 6Chapter és a színész-zenekar, az Actors Dzsem Session), a borkóstolónak, ami Kolcsár József színész vezetésével zajlik majd stb. Mindjárt a nyitónapon egy rendhagyó helyi produkció szerepel a műsorfüzetben: az ÉRTÉKelünk a Piros. Produkció és a székelyudvarhelyi színház művészeinek közös összművészeti előadása.
A dráMa hagyományos eleme a T. E. A., azaz a találkozás egy alkotóval, idén főleg fiatal művészeket szeretnének promoválni. Szombaton pedig egy szakmai kerekasztal-beszélgetésre várják az érdeklődőket – bárkit, nemcsak szakmabelieket! –, a téma a változó színészi szerepek lesz. A Drámai párbaj elnevezésű kvízjátékra is benevezhet bárki, aki próbára tenné műveltségét, tájékozottságát, a színházi mesterkurzusra viszont kimondottan a szakmabelieket várják.

Asztalos Ágnes

: an accessible web community