2021. május 8, szombat.
Hirdetéscustom_html_banner1

Mentek, játszottak, nyertek

A koronavírus-járvány a székelyudvarhelyi teqballosokat is negatívan befolyásolta, ám az elmúlt félévben már utazhattak, és ez meg is látszik teljesítményükön. A tavalyi országos bajnokság után az Ilyés Szabolcs és Györgydeák Apor alkotta páros Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsiában is csúcsra jutott.

A három magyar feltaláló – Borsányi Gábor, Huszár Viktor Dénes és Gattyán György – hét éve nem gondolta, hogy az asztalitenisz és a lábtenisz összeházasításából kialakult teqball Székelyudvarhelyen nemcsak gyökeret ver, hanem a sportágban két székely a világot körbejárva sikert sikerre halmoz. Pedig az elmúlt hat hónapban ez történt Ilyés Szabolccsal és Györgydeák Aporral, a Székelyudvarhelyi Góbék Teqball Team két sportolójával.
A koronavírus-járvány a sportágban szereplőket is rosszul érintette, ám a tavaly októberben sikerült megtartani az első hazai teqball országos bajnokságot, amely során a székelyudvarhelyiek nem találtak legyőzőre, hiszen egyéniben Györgydeák Apor lett az első, aki párosban Ilyés Szabolccsal az oldalán is elvitte a bajnoki serleget, mi több, vegyes párosban is a Góbék Tqball Team kettőse, Szécsi Barna és Krall Tímea jutott a csúcsra.
December végén a Góbék Teqball Team két sportolója Brazíliában állt rajthoz egy rangos nemzetközi tornán, egyéniben Györgydeák Apor a második, Ilyés Szabolcs a negyedik helyen zárt, míg párosban megnyerték a Porto Alegreben tartott versenyt, miután a döntőben a házigazdák országos bajnokát győzték le.
A dél-amerikai sikert követően teremben, majd a járványügyi szabályokat betartva szabadtéren készültek a Góbék Teqball Team tagjai, az év első három hónapjában Györgydeák és Ilyés számára jól sikerült a felkészülés, mert azóta sikert sikerre halmoznak. A hónap elején immár Afrikában áll az asztalok mellé a két székely fiú, ellenfeleiknek nem sok esélyt adtak a győzelemre. A Makronézia szigetcsoporthoz tartozó Zöld-foki Köztársaságban először tartottak nemzetközi teqballversenyt, a viadalon a hazai sportolók mellett indultak a romániai, a francia és a portugál válogatott játékosai is. Egyéniben mindkét székelyudvarhelyi sportoló csoportgyőztesként jutott a kieséses szakaszba, Ilyés az elődöntőig menetelt, ahol Julien Grondin ellen vereséget szenvedett, ezt azonban megbosszulta csapattársa, Györgydeák ugyanis a döntőben legyőzte a világranglista negyedik franciát, így megnyerte a tornát, Ilyés pedig a negyedik lett. A párosok versenyében a Góbék Teqball Team a francia Mullhouse Teqball Club ellen vívott, a párharcban a Györgydeák–Ilyés alkotta páros bizonyult jobbnak a Julien Grondin és Hugo Rebaux alkotta kettősnél, a harmadik helyen a Zöld-foki Köztársaság egyik csapata, a Tarrafal Teqball (Rodi Duarte-Da Graca Ekson) végzett.
A húsvéti ünnepek után nem sokat tartózkodott itthon a Góbék Teqball Team két tagja, hiszen a hétvégén már Libanonban állt az asztalok mellett Györgydeák és Ilyés. Ahogyan már megszokhatták, a székelyudvarhelyiek remekül küzdöttek egészen a döntőig, ahol a libanoniak legerősebb csapatával néztek farkasszemet, de ez sem volt akadály a Góbéknak, megnyerték a meccset és a tornát is, amelyen a hazai és székely teqballozók mellett jordániai, szíriai és ausztrál sportolók is részt vettek.
Györgydeák Apor és Ilyés Szabolcs így elmondhatja, hogy zsinórban immár négy kontinensen sem találtak legyőzőre: a romániai bajnokságot Székelyudvarhelyen rendezték októberben, ezután Brazíliában, majd a Zöld-foki Köztársaságban, néhány napja pedig Libanonban nyertek párosban tornát.

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

Bohoszkóp hétről-hétre

Közmondással jellemezve… Kos: Jobb az elég, mint a Kos. Bolond lyukból szagos szél fúj.   Bika: A lónak négy lába van s mégis hány körme? Minden szamár a másik...

Bárkit beoltanak

Szombattól minden katonakórházban előjegyzés nélkül lehet oltakozni- közölte ma a védelmi minisztérium. A kiadott közleménye szerint azok a 60 év fölötti személyek, akiknek érvényes személyi...

Csíkszereda újra „zöld”

Újra zöld járványtani besorolást kapott a mától Csíkszereda. Szombattól kezdődően előjegyzés nélkül kérhető a koronavírus elleni védőoltás a megyeszékhely oltóközpontjaiban. A Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Bizottság...

Legfrissebb

Bohoszkóp hétről-hétre

Bárkit beoltanak

Para Pista

Lehet-e felnőtté válni?