Menesztették az egészségügyi minisztert – Nincs veszélyben a kormánykoalíció

Fotó: Vlad Voiculescu - Facebook

Menesztette tisztségéből Florin Cîţu kormányfő Vlad Voiculescu USR-s egészségügyi minisztert, a tárca vezetését ügyvivő jelleggel Dan Barna miniszterelnök-helyettes veszi át. Az Államelnöki Hivatal megerősítette, hogy a Cotroceni-palotába érkezett a tárcavezető menesztésére vonatkozó kérelem.

A kormányfő menesztette ugyanakkor tisztségéből Andreea Moldovan egészségügyi államtitkárt is.

A koalíciónak ennek ellenére folytatnia kell munkáját, mivel vállalta a felelősséget az egész országért – nyilatkozta Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke az Agerpres hírügynökségnek. Kelemennek Vlad Voiculescu leváltása kapcsán kérték ki a véleményét.

„Ez kizárólag a kormányfő alkotmányos hatásköre, döntési joga, nincs mit kommentálni rajta, hatályba kell helyezni. Emiatt nem is szeretnék túl sok kommentárt fűzni a kérdéshez. Volt néhány ok, amely a kormányfő ezen döntéséhez vezetett. A koalíciónak azonban folytatnia kell munkáját, mert vállaltuk a felelősséget az egész országért. Nem látok okot arra, hogy más összetételű koalíció alakuljon, a koalíció nem egyetlen emberért és nem egyetlen pártért jött létre. A kormány koalíciós egyezményen, kormányprogramon alapszik, nagy, az ország számára fontos célkitűzésekkel. Várjuk tehát egy új egészségügyi miniszter kinevezését” – fejtette ki az RMDSZ elnöke.

Dan Barna miniszterelnök-helyettes, az USR-PLUS társelnöke a menesztést megelőzően úgy nyilatkozott, hogy Vlad Voiculescut „aljas támadások” érik, mivel az egészségügyi ágazatban olyan érdekcsoportok vannak, amelyeket Voiculescu „kezd zavarni”.

Barna a román közszolgálati televízió (TVR) kedd esti műsorában azt mondta, az egészségügy évek óta korrupt rendszer, amelyben egyes „becsontosodott” elemeket kezd zavarni a jelenlegi miniszter, ezért meg akarnak szabadulni tőle.

Az USR PLUS társelnöke többek közt a megyei egészségügyi pénztárak vezetésére kiírt versenyvizsgákat és a kulcsfontosságú gyógyszerek listáját említette „zavaró” jelenségekként, amelyek miatt az egészségügyi tárca vezetője „egyes számú közellenséggé vált” többek szemében.

Dan Barna azt is kijelentette: jelen pillanatban Vlad Voiculescu a lehető legmegfelelőbb ember az egészségügyi minisztérium élére, aki három hónapja olyan „rendkívüli nyomás” alatt dolgozik, amit a politikai osztályból csak nagyon kevesen tudnának elviselni.

Dacian Cioloş, a PLUS elnöke szerint teljesen elfogadhatatlan, hogy Florin Cîţu úgy terjesztette Klaus Johannis államfő elé a leváltásáról szóló kérést, hogy előzőleg nem egyeztetett a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység Szolidaritás Pártja alkotta USR-PLUS Szövetséggel és a koalícióval. A PLUS elnöke azt mondta: az USR-PLUS Szövetség ülésén megtárgyalják a kialakult helyzetet, és azt követően foglalnak állást az ügyben.

HN-információ