Menekültügyi bizottság alakul a parlamentben

Menekültügyi különbizottságot hoznak létre a parlamentben, amely a menedékkérőkkel összefüggő törvényhozási teendőkkel fog foglalkozni – jelentette be Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke tegnap.

x10_menekult

Az RMDSZ politikusának kezdeményezésére a képviselőház és szenátus külügyi, védelmi és európai uniós ügyekkel foglalkozó állandó bizottságai, illetve a schengeni övezethez való román csatlakozás ügyében alakult különbizottság együttes ülésen vitatták meg az európai migrációs válság fejleményeit. A megbeszélésen a belügyi tárca, a külügyminisztérium és az elnöki hivatal szakértői is részt vettek.
Befogadási kvóta nélkül
Borbély László a tanácskozás után megerősítette: a bukaresti illetékesek közt nincs vita arról, hogy Románia csak önkéntes alapon vehet részt az Európai Unióba érkezett menedékkérők elosztásában, kötelező befogadási kvótákat nem tud elfogadni. A külügyi bizottság elnöke fontosnak nevezte, hogy a  hatóságok világossá tegyék Bukarest álláspontját, mind az európai partnerek, mind a román társadalom számára.
Elmondta: Románia korábbi felajánlása alapján más uniós országoktól 1785 menedékkérőt vesz át, akik több szakaszban érkeznek. Az első 300 embert novemberben várják az elhelyező központokba. Megjegyezte, szolidaritásra van szükség, Románia nem alkalmazhat etnikai vagy vallási diszkriminációt a menekültügyben.
Jogalkotási feladatokatis adhat a menekülthelyzet
Borbély elismerte, hogy a bonyolultabb feladat nem a menedékkérők elszállásolása, hanem a menekültstátust elnyert, Romániában maradó embereknek a társadalomba való integrálása. Ezzel kapcsolatban és az európai migrációs válság más vetületeivel összefüggésben jogalkotási feladatokra is lehet számítani, ezért a tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy egy menekültügyi különbizottságot hozzanak létre, hogy „ne kelljen hét parlamenti bizottságot összehívni egy-egy probléma megvitatására” – magyarázta az RMDSZ képviselője.
A migrációs válságra vonatkozó új brüsszeli javaslatok megismerése után szeptember 17-én a Legfelső Védelmi Tanács is megvitatja a menekültkérdést.

: an accessible web community