Megújult a polgármesteri hivatal Gyergyócsomafalván

Ügyfélközpontú, modern községháza | Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Ünnepelni hívták a gyergyócsomafalviakat vasárnap délután: a felújított polgármesteri hivatal épületét adta át az önkormányzat a település közösségének. A kormánypénzből támogatott beruházás által a teljes külső és belső felújítás mellett az épületet új bútorzattal és számítástechnikai eszközökkel szerelték fel, emellett korszerű biztonságtechnikai megoldásokat is alkalmaztak.

A Borsos Miklós térre várták a község lakóit vasárnap délután, ahol a helyi Petres Ignác Fúvószenekar biztosított meghitt hangulatot a jelenlévőknek. Az ünnepi műsor részeként Márton László Szilárd polgármester elmondta: a felújítás elve az volt, hogy minél közelebb kerüljenek az ügyfelekhez, a csomafalvi emberekhez.

– A bejárattal szemben ügyfélfogadó pontot hoztunk létre, hogy minél hamarabb megoldódjanak a betérők kérései, kérdései. A pénztár bejárati részhez való helyezése is a hatékonyabb munkát szolgálja, akárcsak az a megoldás, hogy minden ügyfélfogadó iroda a földszinten van elhelyezve. Az épület felújításának egyik legfontosabb része a tetőtér beépítése volt, ahol tágas üléstermet alakítottunk ki – ismertette a felújítás részleteit a községvezető. Hozzátette: a hivatal épületét jelentős biztonságtechnikai megoldásokkal látták el, kamerák, mozgásérzékelők, korszerű tűzvédelmi rendszer, valamint az áramszünetek esetére nagy kapacitású generátor áll rendelkezésre.

A beruházás az Országos Településfejlesztési Programból (PNDL) valósult meg, de a kiírás idején nem szerepelt a középületek székhelyeinek felújítása, így az RMDSZ képviselete segített abban, hogy ez a terv megvalósulhasson. A felújítás teljes mértékben támogatásból valósult meg, hiszen az önrész biztosítását Hargita Megye Tanácsa vállalta – fogalmazott Márton László Szilárd.

A megnyitóünnepségen jelen volt Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ szövetségi elnöke, aki ünnepi beszédében kiemelte: középületeink, köztereink, településeink arculatának alakítása rajtunk múlik.

– A csomafalvi emberek szeretik a szépet, a rendezettet: ez így van ma, így volt évszázadokkal ezelőtt és így lesz a jövőben is. A feltételek biztosítása a mi dolgunk, ezért olyan programokat működtetünk, amelyek a települések életfeltételeit javítják – fogalmazott Kelemen Hunor.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke modellértékűen szervezett községnek nevezte Csomafalvát, kiemelve, hogy a polgárosodás útján élen járó község, követve a hagyományt, a fát használja építkezési anyagként, a kivitelezési munkálatoknál pedig helyi vállalkozások dolgoztak ezúttal is.

Barti Tihamér, az RMDSZ Gyergyó területi elnöke, Hargita Megye Tanácsának alelnöke a csapatmunka és a kitartás fontosságát emelte ki a tervek megvalósítása kapcsán.

– Önazonosságunkhoz tartozik, hogy bognyesőnek neveznek minket, csomafalviakat, hiszen a mesterségbeli tudás ma is élő hagyományunk: ez helyzetelőny nálunk, kérdés, hogy tudjuk-e jól hasznosítani. A hivatal épülete előtt mennek az iskola felé minden reggel a gyermekeink, így megszokják, hogy a fa érték, gondolkodásuk pedig a jövőt jelenti – mondta el beszédében Köllő Miklós műépítész, aki csapatával együtt az épület felújítási terveit készítette.

Az ünnepség részeként Ferencz Antal, a település korábbi plébánosa megáldotta az épületet, majd köszönő okleveleket adtak át jogi és természetes személyeknek.

Boncina-Székely Szidónia

: an accessible web community