Megújul a pálpataki iskola

Kívül-belül megújul az intézmény. Rég várt felújítás Fotó: Hadnagy Éva

Egy épületben, külön-külön bejárattal működik az óvoda, illetve az általános iskola Pálpatakán. Az oktatási intézmény a Korondi Szakközépiskola alárendeltségébe tartozik, akárcsak a fenyőkúti és atyhai iskolák. A nyári vakáció kezdete után korszerűsítési munkálatok kezdődtek az oktatási intézménynél, a munkálatok során kívül-belül megújul majd a létesítmény.

Sikeresen pályázott a pálpataki általános iskola korszerűsítésére a korondi önkormányzat, így a vakáció kezdetekor elkezdődhettek a felújítási munkálatok. Katona Mihály, Korond község polgármestere elmondta, a Regionális Operatív Program keretében sikerült pénzeket lehívnia az önkormányzatnak, így közel 1 400 000 lejből újul meg az oktatási intézmény. A munkálatok során nemcsak az épület külsején, hanem belül is teljes felújítást végeznek. Megújul többek között a villanyhálózat, fűtésrendszer, tetőszerkezet, a külső falakat hőszigetelik, újravakolják és padolják az osztálytermeket, illetve az iskola technikai felszereltségén is jelentősen újítanak majd.
– Megérett már a teljes körű felújítás ez az iskola is – vélekedett Mátyus István, a korondi szakközépiskola aligazgatója.
Mint mondta, az elmúlt évtizedekben saját költségvetésből próbálták megoldani a szükséges javításokat.
– Központi fűtést kellett javíttassunk több esetben is, hiszen a hegyen elég hidegek a telek, és hosszú ideig kell becsületes fűtés ahhoz, hogy megfelelő körülmények legyenek a gyerekeknek, kollégáknak egyaránt. Úgy vélem, ráfért már a teljes felújítás erre az épületre is – fogalmazott az aligazgató.
Mint mondta, céljuk az, hogy a vidéki, viszonylag eldugott településen élő gyermekek is megfelelő, modern körülmények között tanulhassanak. A korszerűsítési munkálatok egy év alatt fejeződnek be, ezért a 2022–2023-as tanévet nem tudják az iskola épületében kezdeni a gyermekek. Alternatív megoldásként, más helyszíneket kellett találjon az osztályok berendezésére az iskola vezetősége. Az iskola szomszédságában lévő önkormányzat épületében, illetve a kultúrotthon klubtermeiben is osztályokat rendeznek be ősztől. A helyzetet könnyíti viszonylag, hogy szimultán osztályokban zajlik a tanítás.
– Az elemi osztályokban tanuló öt évfolyamot két tanító oktatja, az felsőbb tagozatokon az 5–7. képezett egy osztályt az elmúlt évben, egy osztályfőnökkel, valamint a hatodik a nyolcadikkal szintén egy osztályfőnökkel – ismertette az igazgatóhelyettes.
Hozzátette, nehéz év elé néznek ilyen szempontból, de a végeredmény minden bizonnyal kárpótolni fogja a diákokat, tanárokat egyaránt. Az osztályokhoz hasonlóan, az óvodának is külön termet kerestek, hiszen egy épületben működik, külön bejáratokkal a két intézmény. Pálpatakán jelenleg 65 gyermekkel működik az oktatási intézmény. Ősztől 16 óvodás lesz, a többiek pedig az elemi és általános iskola tanulói.

Hadnagy Éva

: an accessible web community