Megtisztítják a folyóvizek környezetét

Környezetvédelmi akció. Ráfér a takarítás a patakmedrekre FOTÓ: LÁSZLÓ F. CSABA

A víz világnapján közel harminc település részvételével kezdődött el a folyó- és patakmedrek takarítása Hargita megyében. A Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Társulás szervezésében történő szemétgyűjtésen több ezer iskolás gondoskodik a térség folyóvizeinek és azok környezetének tisztaságáról.

A koronavírus-járvány miatt tavaly megszakadt, de idén ismét nagy lendülettel szervezi meg a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Társulás a térség folyóvizeinek és élővilágának tisztítását. A projekt aktuális hívó mondata, „Minden csepp számít!” idén is rengeteg oktatási intézmény osztályközösségét cselekvésre késztette, így a folyó-és patakmedrek tisztítása több mint 4200 – főként kiskorú – jelenlétével indult el a térségben.
– A koronavírus-járvány növekvő tendenciát mutató esetszámai és az időjárás változékonysága miatt úgy döntöttünk, hogy idén egy hónapon keresztül, tehát a víz világnapjától a föld világnapjáig tartó időszakban szervezzük meg a szemétszedést. Minden részt vevő önkormányzat maga jelöli ki, hogy mikor legyen ez az időpont, természetesen kis csoportokba szerveződve, maszkban, a járványügyi előírásoknak megfelelően történik majd a szemétgyűjtés mindenhol – részletezte, Páll Árpád, a fejlesztési társulás igazgatója.
Az igazgató szerint a társulásnak nem titkolt szándéka, hogy nevelési célzattal szólítsa meg a fiatal korosztályt, abban bízva, hogy a közös szemétszedési akció révén környezettudatosabb generáció nő fel, akik nem viszik a folyó- és patakmedrek környékére a háztartásokban felhalmozódó szemetet. A két évvel ezelőtt megszervezett hasonló akció során közel ezer köbméter szemét gyűlt össze és több mint 150 km hosszú partszakaszt tisztítottak meg a résztvevők. Páll Árpád szerint idén ennél jóval eredményesebb lesz a kezdeményezés.
– Pontos számokról majd a projekt lezárását követően tudunk beszámolni, de azt már most látjuk, hogy az Olt folyó mentén Csíkszentdomokostól Tusnád községig lesz medertakarítás. A zetelaki víztározó legfelső részétől Bögözig szintén lesz szemétgyűjtés, illetve Homoródmentén és a Kászonokban is megtisztul a folyóvizek környezete – mondta Páll Árpád.
Az április 22-én záruló környezetvédelmi projekt résztvevőinek kilencven százaléka iskoláskorú fiatal, a szervezők valamennyi önkéntesnek biztosítanak egyszer használatos gumikesztyűt, maszkot és emlékbe egy hátizsákot is kapnak a résztvevők. A térségben működő szemétszállító cégek vállalták, hogy biztosítják az akcióhoz szükséges szemeteszsákokat, és kijelölik azokat a gyűjtőpontokat, ahonnan elszállítják a szemetet. A fejlesztési társulás igazgatója szerint a szemétszedési akciót idén kibővítik, és ősszel is szerveznek egyet abban a reményben, hogy a projekt révén megtisztult folyó- és patakmedrek előbb-utóbb gondozottabbakká válnak, és a lakosság is óvni fogja a környezet tisztaságát.

Pál Bíborka