Megtérül az előrelátás

Illusztráció: Domján Levente

A növényi kultúrák és állatok biztosítására kifizetett összeg 70 százalékának megtérítésére lehet támogatást igényelni a hét elejétől a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) hivatalos weboldalán a 17.1-es intézkedés keretében Az igényléseket egészen december 16-ig lehet feltölteni az ügynökség számítógépes rendszerébe.

Újból elérhetővé tette a 17.1-es intézkedést a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR), amelyen belül a növényi kultúrák és állatok biztosítására kifizetett összeg 70 százalékának megtérítésére lehet benyújtani az igényléseket. A támogatási kérelmeket december 16-ig lehet letenni, illetve feltölteni az ügynökség számítógépes rendszerébe. A támogatás keretösszege több mint 15 millió euró, amelyre azon személyek pályázhatnak, akik 2021 őszén vagy az idei év tavaszán elvetett kultúrákra biztosítást kötöttek.
A támogatást igényelhetik magánszemélyek és mezőgazdasági vállalkozások is, kivételt képeznek a szőlőtermesztők. A pályázás feltétele, hogy az aktív gazdálkodó már betöltötte 18. életévét, illetve be kellett biztosítania valamelyik biztosítótársaságnál a teljes gazdaságát vagy valamely kultúrájának összes területét forróság, árvíz, jég, kora vagy késő tavaszi fagy, vihar, nagy erősségű záporok, hosszan tartó túlzott csapadék okozta károk esetére, valamint az intézkedés leírásánál szereplő mellékletben felsorolt állatbetegségek okozta károk esetére.
Bár december 16-ig fel lehet tölteni az igényléseket, fontos megemlíteni, hogyha túl nagy az érdeklődés a pályázat iránt és hamarabb elfogy a keretösszeg, akkor a rendszert hamarabb is lezárhatják.

Sz. D. O.

: an accessible web community