Megtartották a Better ACT than react – Inkább cselekedj, mint reagálj! című projekt záróeseményét

Fotó: Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság

A Better ACT than react – Inkább cselekedj, mint reagálj! című projektjének záróeseményét tartották meg pénteken Csíkszeredában. A program célja az, hogy a szakemberek sikeresebben megbirkózhassanak a stresszel, megvédhessék magukat a kiégéstől, és átadhassák ezeket a készségeket azoknak a fiataloknak is, akikkel dolgoznak.

A szakemberek akkor tudnak megtenni mindent a gyermekek érdekében, ha nem fenyegeti őket a kiégés veszélye – hangzott el a Better ACT than react – Inkább cselekedj, mint reagálj! című pályázatának pénteki záróeseményén amelyet a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság szervezett meg.

Az esemény célja a pályázat eredményeinek és intellektuális termékeinek bemutatása, melyek a hátrányos helyzetű fiatalokat támogató munka és a pszichológiai rugalmasság fejlesztésére, a hátrányos helyzetű fiatalokkal dolgozó szakemberek támogatására, az érzelmi szabályozás és a stresszkezelés egészséges módjának elsajátítására fókuszálnak.

A cél az, hogy a szakemberek sikeresebben megbirkózhassanak a stresszel, megvédhessék magukat a kiégéstől, és átadhassák ezeket a készségeket azoknak a fiataloknak is, akikkel dolgoznak.

Az eseményt György Enikő, az igazgatóság projektekkel, közönségszolgálattal és családon belüli erőszakkal foglalkozó osztályának vezetője moderálta, és mint hangsúlyozta, az intézmény az évek során 35, infrastrukturális fejlesztéseket vagy humán erőforrást erősítő pályázatban vett részt koordinátorként vagy partnerként. Ezek közül a projektcsapat jelenleg tíz pályázaton dolgozik, és közéjük tartozik a most véget érő pályázat is.

Elekes Zoltán vezérigazgató szeretettel üdvözölte a jelen levő szakembereket,  a megye területén működő, ifjúsággal dolgozó civilszervezetek képviselőit, a pedagógusokat illetve a szociális és gyermekvédelmi vezérigazgatóság szakembereit. Az intézményvezető kifejtette: az ilyen típusú pályázatok fontos részét képezik az igazgatóság tevékenységének, hiszen ezek nyújtanak lehetőséget arra, hogy egy kicsit a mindennapi rohanás közben felemeljük a fejünket, megnézzük, hol tartunk, jól végezzük-e a munkánkat szakmailag, és feltegyük a kérdést, hogy mi az, amit mások másként csinálnak.

– Az Erasmus-projektek elsősorban a tanulásról szólnak, az európai perspektíváról. A lényegük az, hogy találkozhassunk külföldi szakemberekkel, hasonló tematikákkal dolgozó kollégákkal, és egymástól tanuljunk – mondta az igazgató. Hozzátette: a problémák, melyekkel a munkánk során találkozunk, sokrétűek és folyton változóak, néha pedig meghaladják a szakembereket. Ezekre segíthet megoldást találni a szakirodalom és a tapasztalatcsere, melyre a projektekben sor kerül, illetve a tananyagok, melyek a pályázatok lebonyolítása során elkészülnek.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsa alelnöke gratulált az igazgatóságnak a sok pályázatért, és rámutatott a projekt találó címére.

Inkább, cselekedj, mint reagálj!  Ezt a címet inkább a nagyközönségnek kellene megmutatni, mert a szociális szférában dolgozó szakemberek munkája egyfajta reakció: valakik elrontottak valamit, és a szakemberek ebből az elrontott dologból, ami sérülést okoz a fiataloknak, a lehető legtöbbet kell, hogy kihozzanak, hogy visszasegítsék őket a helyes útra, hogy teljes értékű életet tudjanak élni – mondta Bíró Barna Botond. Az alelnök kijelentette, hogy az elmúlt évek alatt az intézmény több központjába is ellátogatott, és azt tapasztalta, hogy az ebben a szegmensben dolgozó szakemberek nem is tudnák végezni a munkájukat, ha nem hivatástudattal élnék azt meg.

Bíró Barna Botond rámutatott egy hasonlóságra a sok közül az oktatási rendszer és a szociális védelmi rendszer között: mindkettőnél a végső cél az, hogy a gyermeknek, a sérültnek a lehetőségeit, a jövőjét megkönnyítsük. Mint mondta, ahhoz, hogy ezt elérjük, mindkettőben a pedagógusra, illetve a szakemberekre kell odafigyelni, mivel a szakemberek akkor tudnak megtenni mindent a gyermekek érdekében, ha nem fenyegeti őket a kiégés veszélye.

A köszöntőbeszédek után a projektcsapat tagja, Bíró Szilágyi Ágota megemlítette az intézmény eddigi pályázatait, majd bemutatta a Better ACT than react – Inkább cselekedj, mint reagálj! című pályázat képzési kézikönyvét és eredményeit. Mikó Boróka a pályázatban létrehozott mobilapplikációt ismertette, a Bélbori Elhelyezőközpont pszichológusa, Gabor Adina Laura pedig az érzelmi ellenálló képesség serkentéséről beszélt a gyermekekben és a fiatalokban, ACT terápiás módszerek segítségével.

Rövid szünet után Antal Gabriella iskolai tanácsadó és szociálpedagógus interaktív előadást tartott a gyermekek mindennapi mentális egészségéről az iskolában és otthon. Az esemény kerekasztal-beszélgetéssel zárult El-Ég! Burn-OUT! címmel, melyet Csillag Csilla lelki gondozó, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház alkalmazottja moderált.

HN-információ

: an accessible web community