Megtartják a húsvétvasárnapi ételszentelést Csíkszereda központjában

Megtartják a hagyományossá vált húsvétvasárnapi ételszentelést Csíkszereda központjában, a szokásos időpontban, reggel 8 órától – döntötték el csütörtökön a polgármesteri hivatal, valamint a rendvédelmi hatóságok közösen megtartott ülésén. A hírt Korodi Attila polgármester jelentette be, amelyet Darvas-Kozma József esperes-plébános is megerősített.

A tervek szerint az ételeiket megszenteltetni kívánó hívek kereszt alakban sorakozhatnak fel a városközpont utcáin és terein, észak-déli és kelet-nyugati irányban. Az egyik sor a Gál Sándor tértől a Temesvári sugárúton hosszan, a Főtéren át az ortodox katedrálisig tart majd. A másik sor pedig a Kossuth Lajos utcában, a Szent Kereszt templomtól a Márton Áron utcáig, a BCR Bank körforgalmáig húzódik. A tágabb utcarészeken, illetve tereken több sorban is állhatnak az emberek.

Az ételszentelési szertartást a Szakszervezetek Művelődési Háza előtt végezik, ezt a Facebookon keresztül is közvetítik. Akik személyesen nem vehetnek részt az ételszentelésen, de bekapcsolódnak az élő adásba, számukra is érvényes lesz az ételszentelés. A szertartást Mons. Tamás József nyugalmazott püspök végzi.

Darvas-Kozma József a hírt közzétevő személyes blogján felhívja a figyelmet, hogy a jelenlévők tartsák be a biztonsági előírásokat, és fegyelmezetten sorakozzanak fel. A városháza továbbá arra kéri az idős személyeket, hogy maradjanak otthon, illetve minden családból lehetőleg csak egy személy vegyen részt az eseményen. A közúti forgalmat vasárnap 7.30 és 9.00 óra között lezárják a Kossuth Lajos utcán, valamint a Temesvár sugárúton.

„Emlékezzünk, hogy azt a fegyelmet és felsorakozást csak az tudja megszívlelni, aki maga is legalább egyszer részt vett. Az ételszenteléskor is kitűnik, hogy a székely katonanemzet, fegyelmezett és közösségét szolgálja” – jegyezte meg az esperes-plébános.

Márk Boglárka