Megszavazták Maroshévíz költségvetését

A maroshévízi helyi tanács ülése. Elfogadták a költségvetést FOTÓ: BONCINA-SZÉKELY SZIDÓNIA

Múlt héten megszavazta a helyi tanács Maroshévíz költségvetését, amelyben az oktatásra, a gazdaság fejlesztésére, az egészségügyre és az infrastrukturális beruházásokra összpontosítanak a közel 84 millió lejes összköltségvetésből.

Megőrzi azokat az értékeket, amelyeket magunkénak vallunk a város idei költségvetése: közösségünk és családjaink védelmét, városunk gazdaságának újraindítását, iskoláink és intézményeink akadálymentes működését, fejlesztését, valamint az egyház és a civil szervezetek támogatását – mondta el a költségvetés kapcsán Bodor Attila Béla, Maroshévíz alpolgármestere.
Hozzátette: az együttműködésnek köszönhetően több, a magyar közösséget érintő projekt is megvalósulhat, többek között a Kemény János Gimnázium bentlakásánál és étkezdéjénél elkezdett felújítások folytatása, a sportpálya tetőszerkezetének javítása vagy a Székpataki utca javítása és aszfaltozása.
A város saját költségvetéséből finanszírozzák több utca aszfaltozását 2 millió 300 ezer lej értékben, a Kelemen-havasok felé vezető út rendbetételét 3 millió 340 ezer lejből, valamint a víz- és csatornahálózat bővítését tíz utcában, ezek összköltsége 3 millió 220 ezer lej.
Az európai uniós források bevonásával megvalósuló projektek között szerepel többek között a Mihai Eminescu főgimnázium korszerűsítése, két sportterem építése a város általános iskoláiban, valamint egy játszótér elkészítése, a közvilágítás korszerűsítése, az oktatási intézmények infrastruktúrájának javítása.
A költségvetésben pénzt különítettek el egy leendő sípálya megvalósíthatósági tanulmányának elkészíttetésére, a helyi zöldségpiac modernizálására, a tömbházak hőszigetelésére is; emellett rendezvényeket is terveznek idénre, többek között a Maroshévízi Magyar Napokra is különítettek el pénzt a helyi költségvetésből.

Boncina-Székely Szidónia