Megőriznék a rendet és a tisztaságot Csíkszentgyörgyön: Visszaszorítanák az illegális szemetelést

Kreatív megoldást alkalmaz az önkormányzat Csíkszentgyörgyön

Csíkszentgyörgy község önkormányzata határozott lépésre szánta el magát az illegálisan szemetelőkkel szemben. A napokban ugyanis több felszólító levelet is elküldtek beazonosított szemetelőknek, akik ha el akarják kerülni a büntetést, három hónapig bizonyos partszakaszok tisztántartásáért felelnek. Réti Zsófia polgármester hangsúlyozza: a pénzbírság a legutolsó eszköz, amit bevetnek, ugyanis nem céljuk a büntetés, hanem a tudatosságra nevelés.

A2011/211-es hulladékkezelési rendszerre vonatkozó törvény értelmében, az illegálisan szemetelő magánszemélyekre 3000–6000 lejes bírság szabható ki – olvasható abban a felszólító levélben, amelyet Réti Zsófia csíkszentgyörgyi polgármester tett közzé a közösségi médiában. A helyi önkormányzat határozott lépésekre szánta el magát azért, hogy visszaszorítsák az illegális szemetelést és azonosítsák azokat, akik a község bel- és külterületén dobják el a háztáji és építkezési hulladékukat.
Réti Zsófia polgármester lapunk érdeklődésére kifejtette: hosszú út vezetett addig, amíg az önkormányzat elküldte az első felszólítást.
– A NaturClean Egyesület – Társadalmi Vállalkozással 2018-ban szerveztünk először közösségi nagytakarítást a községben. Rövid idő alatt hihetetlen mennyiségű szemetet gyűjtöttünk össze a patak partjáról, elszomorító tapasztalat volt. Igazából az a legbosszantóbb az egészben, hogy hiába mutogatunk másra, mert nem idegenek hulladéka vesz körül minket, hanem a sajátunk – nehezményezte a polgármester. Hozzáfűzte: hosszú távú céljuk az, hogy a Fiság vize újból tiszta, halászható legyen.
A cél érdekében kérték fel a helyieket, hogy jelentsék be, ha szemetelőt látnak. Az elöljáró elmondta, helyszíni fotók vagy az elkövetőkre utaló dokumentum alapján azonosítják a szemetelőket és küldenek nekik felszólításokat. Ha el akarják kerülni a pénzbírságot, három hónapig tisztán kell tartaniuk a számukra kijelölt partszakaszt.
– Hangsúlyozni szeretném, hogy nem a büntetés a cél, ez a levélben is olvasható. Azt szeretnénk, ha az emberek anélkül sétálhatnának a patak partján, hogy különböző háztartási vagy egyéb jellegű hulladékba botlanának. A rend és a tisztaság megőrzését tartjuk szem előtt, én hiszem azt, hogy a község lakóinak számít az, hogy néz ki a környezetünk – közölte Réti Zsófia. Megjegyezte: az első felszólításoknak vegyes volt a fogadtatása, viszont nem voltak nagyon negatív reakciók, sőt volt, aki elnézést kért a szemetelés miatt.
A polgármestertől megtudtuk: legkésőbb nyár elejére hulladéktárolót jelölnek ki a községben, ahol bárki lerakhatja majd a zöld és építkezési hulladékát. Komposztládákat azonban már most is bárki igényelhet, ugyanis azok elérhetők a polgármesteri hivatalnál.
– Próbálunk alternatívákkal szolgálni a helyieknek. A zöld hulladék nem szennyezi a környezetünket, de a természetbe való kihordása szigorúan tilos, arról nem is beszélve, hogy nem esztétikus. Megjegyezném, hogy a jövőben szeretnénk bekamerázni a gyakran teleszemetelt területeket, így reméljük, hamarosan végérvényesen megoldjuk az illegális hulladéklerakás problémáját – zárta gondolatait Réti Zsófia.

Községi nagytakarítás

Csíkszentgyörgy község önkormányzata a márciusban tervezett fiságmenti nagytakarítást a szeszélyes időjárás miatt elhalasztotta, és május 12-én községi szinten megtartja. Ahhoz, hogy a község teljes területe tisztává válhasson, olyan hatfős csoportok jelentkezését várják, akik tenni akarnak a község területének tisztaságáért. Jelentkezni május 10-éig lehet a Facebook-eseményhez írt üzenetben – feltüntetve a résztvevőket, a csoport nevét és a takarításra kerülő utca- vagy partszakaszt. A jelentkezők értékes díjakban és pénzjutalomban is részesülnek.

Keresztes Bea