Megnyílt a jövőbe vezető ajtó

Boros Misi koncertzáró zongorajátéka. Állva tapsolta a közönség

Sikerrel zárult a Virtuózok szé­kely­földi koncertsorozata. Szom­bat este Csíkszeredában, a Szak­szervezetek Művelődési Há­zában telt ház előtt lépett fel a magyarországi komolyzenei tehetségkutatón feltűnt hat fiatal művész és a Csíki Ka­maraze­nekar. A közönség a koncert végén állva tapsolt.

Boros Misi koncertzáró zongorajátéka. Állva tapsolta a közönség
Boros Misi koncertzáró zongorajátéka. Állva tapsolta a közönség

[dropcap]B[/dropcap]oros Misi, Kéringer Dávid, Kiss Zoltán, Csabay Zsuzsa, Szűts Apor és Váradi Gyuszi – hat klasszikus zenét játszó fiatal, akik az első magyarországi komolyzenei tehetségkutató műsor révén tettek szert hírnévre. Azóta a világ több pontján koncerteztek. Székelyföldre Molnár Levente operaénekes jóvoltából jutottak el a versenyzők és a Virtuózok stábjának egy része, hogy Gyerekek a gyerekekért jelszóval Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában koncertezzenek, és hogy megejtsék a Virtuózok tehetségkutató műsor erdélyi előválogatóját is.

A hangverseny
A csíkszeredai hangverseny előtt a támogatók kaptak szót: Borboly Csaba megyeitanács-elnök a politikusok és az előadók munkáját összehasonlítva elmondta, hogy míg az előbbiek tehetnek a jövőre nézve ígéreteket, addig a zenészeknek azonnal meg kell felelniük, azonnal el kell nyerniük a közönség tetszését. Dr. Tóth Bernadett Eszter, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának konzulja örvendetesnek tartotta, hogy az előző évtől eltérően, idén már nem az országhatárokon, hanem a nemzethatárokon belül keresik a tehetségeket.
– Ha tanügyminiszter lennék, a sakkot és a komolyzenét tenném kötelező tárggyá az iskolában – vélekedett Sógor Csaba európai parlamenti képviselő.
Hegedűs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke elragadtatással szólt a Csíkszeredában tartott tehetségkutatóról és az elkezdett munka folytatását ígérte.
A Virtuózok és a Csíki Kamarazenekar kétrészes hangversenye elbűvölte a közönséget. A gyerekek és a fiatalok Bartóktól Haydnig, Mozarttól saját, dzsesszes szerzeményig igen változatos műsort mutattak be Bolyky Zoltán karmester vezényletével, és a nézősereg adalékként azt is megtudhatta, ki honnan indult, ki származik zenészcsaládból, és kinek milyen álmai vannak.
– Jól felkészült és szépen működő zenekarral volt szerencsénk játszani – vélekedett a koncertet követően Kéringer Dávid klarinétos. – Szép helyszíneken, szép koncerttermekben, befogadó és lelkes közönség volt mindháromszor.
Én örülök, hogy itt lehettem.
– A nagyoknál sem olyan egyszerű dolog – mondta Szűts Apor zongorista, aki először járt Erdélyben –, s különösen, hogy itt egy erre az alkalomra összeverbuvált csapat voltunk, de az egy nagyon jó dolog, hogy nagyon magas szakmai színvonalon tudtunk dolgozni. Ehhez még hozzájött a híres erdélyi vendégszeretet, amiről eddig csak hallottam. Emellett komoly szakmai tapasztalatot kaptunk ez alatt a három este alatt, a közönség minden hangunk után epedezett és azt várta, hogy játsszunk. Ránk voltak kíváncsiak, arra, hogy mi, akiket nagy reménységnek tartanak, mit teszünk le az asztalra.
– Nagyon élveztük a koncerteket – erősítette meg Bolyky Zoltán karmester –, és az az érdekes, hogy mintha a harmadik, a csíkszeredai koncertünknek lett volna a legjobb az atmoszférája. A közönséget is közelebb éreztük. De az egész turné óriási élmény volt.
– Székelyudvarhelyen is telt ház volt csodálatos hangulattal, Sepsiszentgyörgyön is nagyon jó hangulat volt, bár még néhány jegyet el lehetett volna adni – foglalta össze a szervezők egyike, Molnár Csaba a hangversenysorozat eredményeit. – Csíkszeredában nagy tömeg volt és hovatovább szebben szóltak a hangszerek, érződött, hogy ez tényleg történelem…
A három hangversenyen összesen mintegy 1500 néző hallgathatta az igényesen összeállított műsort. A bevételt az ígéretekhez híven a Dévai Szent Ferenc Alapítvány képviselőinek nyújtották át: összesen több mint 10 ezer lejt. Böjte Csaba videoüzenetben mondta el, hogy ezt a szovátai Kodály Zoltán kórus számára épülő új zeneház befejezésére fordítják. Zárásként az előadók és a nézők együtt énekelték el az Oh, én édes jó Istenem című dalt.

Molnár Levente Fotó: Daczó Katalin
Molnár Levente Fotó: Daczó Katalin

Európai színvonalú székely tehetségek
– Soha nem voltam ilyen boldog –mondta Molnár Levente operaénekes a Szakszervezetek Művelődési Házának színpadán, és megerősítette másnap is, amikor a Szépvízen, a polgármesteri hivatalban tartott fogadáson találkoztunk. – Minden várakozáson felül teljesítettünk, főképp a székelyföldi tehetségek. Büszke vagyok, hogy innen származom, s ilyen tehetségek nőnek fel. A hangverseny végén a közönség állva tapsolt. Ez nekem nagyon sok mindent elmond. Jó volt álmodozni, s jó volt megvalósítani. Nagyon boldog vagyok, de nagyon fáradt, ám ennél kellemesebb fáradtságot nem is tudok elképzelni.
Molnár Levente, a hangversenysorozat megálmodója, szeretné bővíteni a komolyzene-rajongók székelyföldi táborát, fejtette ki kérdésemre, hogy vajon mikor halljuk őt is itthon énekelni.
– Szeretnék székelyföldi klasszikus zenei közösséget felépíteni gyerekekkel, fiatalokkal, nagyobb művészekkel, megteremteni egy olyan atmoszférát, amelyben lehet majd bármilyen típusú komolyzenét, akár operát is játszani. Nem szeretnék külön énekelni egy számot, én azt szeretném, mint ahogy most is, egy igen komoly dolgot idehozni, egy komoly operát eljátszani, és abban biztos benne leszek én is. Álmodozom, de sok segítőm van most már.
A székelyföldi előválogatót augusztus 5-én Csíkszeredában tartották, s bár az eredmények nem nyilvánosak és nem véglegesek, az többször is elhangzott, hogy a 31 jelentkező zöme mehet majd Budapestre.
– Őket személyesen értesítjük, de majd lehet szurkolni nekik a képernyőkön keresztül, mert a következő szakasz már maga a verseny, és akik innen továbbjutnak, már versenyben vannak. – emelte ki Molnár Levente. – Most azon próbálok dolgozni, hogy támogatást szerezzek, hogy Budapesten legyen, ahol megszálljanak, legyen megfelelő hely, ahol gyakoroljanak, hogy ott is a maximumot tudják nyújtani.
Molnár Levente szerint ezúttal a gyerekek több különböző csoportja kapott rendkívüli lehetőséget: a magyarországi Virtuózok székelyföldi fellépést, Böjte atya gyermekei pénzt az épületre, illetve hangszerekre, a székelyföldi gyerekek számára pedig kinyílt egy ajtó.
– A tehetségünk európai színvonalú. A könnyűzenében és a népzenében már a különböző tehetségkutatókon bizonyítottak a székelyföldiek. Most látni lehet, hogy a világi muzsikában is ott a helyünk. A székelyföldi gyerekek nagyon nagy lehetőséget kaptak, hiszem, hogy Székelyföld fel fog zárkózni. A szívemre vettem ezeket a tehetségeket, és nem is fogom elereszteni őket, mert nagyon fontosak számomra. A nagyvilágban az oroszok, az amerikaiak összefognak, de a nagy operaházakban magyarral alig találkozom. Nekem személy szerint is szükségem van társakra – jegyezte meg mosolyogva Molnár Levente. A turné zárásaként a csoport Szépvízről a Gyimesekbe indult, ma pedig visszatér Magyarországra.

Daczó Katalin

: an accessible web community