Megmozgatta a várost a kézilabda-fesztivál

Összesen 2228 válogatottság „lépett pályára” a gálameccsen Fotó: Hodgyai István

Az utánpótlástornán a Ferencváros mindent vitt, a sztárok mérkőzésén telt ház előtt gáláztak az öregfiúk, Ilyés Ferenc szülővárosa előtt is elbúcsúzhatott, a koncertekre több ezren voltak kíváncsiak, és a folytatásban is lehet reménykedni. A Határok nélkül – Kézilabda- és kulturális fesztivál tényleg ledöntötte a határokat.

A Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) öt évvel ezelőtt gondolta át teljesen a határon túli politikáját, belátta, nem szerencsés simán „lenyúlni” a külhoni ifjú tehetségeket, akik aztán vagy megtalálják számításaikat az anyaországban, vagy pedig örökre elvesznek a magyar kézilabda számára, rosszabbik esetben sportpályafutásuk is idő előtt holtvágányra kerül. Eldöntötték hát, hogy kiépítenek egy olyan nemzeti tudatra épülő, az egészséges életmóddal és a versenysporttal összefüggő rendszert, amely lehetővé teszi a magyar ajkú sportolóknak, hogy szülőföldjükön folytassák sporttevékenységüket, helyben, ismerős környezetben szembesüljenek a versenysport nehézségeivel, kihívásaival, és ha már felnőttek a feladathoz, akkor biztonságosabban ugorjanak szintet. A szavakat tett követte, és a számok önmagukért beszélnek. Jelenleg 74 edző irányításával már több mint 1800 igazolt sportoló vesz részt a külhoni területeken a kézilabda akadémiai rendszerében. Továbbá az európai szövetség égisze alatt zajló edzőképzésben idén 27 határon túli edzőt tudtak magasabb szintre emelni, akiknek képzése júniusban fejeződött be.

A Fradi mindent vitt

A koronavírus-járvány miatt két évet kellett csúsztatni, végül az MKSZ támogatásával működő Együtt növünk fel! Alapítvány szervezésében a szerdai megnyitóval megkezdődhetett az első ízben életre hívott háromnapos, Határok nélkül – Kézilabda- és kulturális fesztivál. A hangsúly a kézilabdán volt, összesen tíz csapat érkezett az ifjúsági korosztályú csapatok tornájára: a fiúknál a Székelyudvarhely, a Tatabánya, a délvidéki Ada és a Ferencváros, a lányoknál Hajdúnánás, Székelyudvarhely, a felvidéki Dunaszerdahely, a Partium, Ada és a Ferencváros csapatai alkották a mezőnyt. A négycsapatos körmérkőzéses fiútornát a Ferencváros nyerte meg a Tatabánya és az Ada előtt; a hat lányegyüttes küzdelmében szintén a zöld-fehérek voltak a legjobbak, a fradista lányok a döntőben 29–13-ra verték meg a Dunaszerdahelyt. A harmadik az Ada lett.

A Fradi fiú- és lánycsapata is verhetetlen volt   Fotó: a rendezvény közösségi oldala

Telt házas gálamérkőzés

Óriási érdeklődés kísérte a péntek délutáni gálamérkőzést, a román férfi kézilabda élvonalába feljutott Székelyudvarhelyi VSK a 2004-ben Athénban és a 2012-ben Londonban egyformán olimpiai negyedik helyezett magyar válogatott klasszisaira épülő magyar All-Star csapattal nézett szembe. Az Ilyés Ferenc által összeállított csapatban olyan klasszisok léptek pályára, mint Nagy László, Vadkerti Attila, az Iváncsik testvérek, Tamás és Gergő, Pérez Carlos, Zubai Szabolcs vagy Fazekas Nándor, összesen 2228 válogatottság „lépett pályára”. A zsúfolásig telt udvarhelyi sportcsarnok pillanatok alatt finn szaunává változott, többek közt erre hivatkozva is rövidítették le a mérkőzés idejét kétszer 20 percesre. A felek közötti különbség az első részben nem mutatkozott az eredményjelzőn, az All Star-csapat alig egygólos előnyt tudott kidolgozni (10–9). A második félidőben azonban magukra találtak a klasszisok, végül 10 gólos előnnyel zárták le a mérkőzést, főleg Fazekas Nándor remekelt a kapuban. A nagy meleg rányomta bélyegét a mérkőzés iramára, de így is bőven akadtak szép megmozdulások, amit a közönség hálásan megtapsolt.

Koncertektől hangos sétatér

A kézilabdameccseken kívül kulturális, zenei és gasztronómiai programokkal is várták az érdeklődőket, az utánpótlástornán játszó játékosok kirándulásokon és helytörténeti előadáson vettek részt. A sétatéri minifocipályán felállított színpadra három nap alatt népes közönség előtt olyan előadók léptek fel, mint a Lord, Dér Heni, a Kiss Kata, a Transylvanium vagy a 6 Chapter. Egy fellépőnek azonban nem adatott meg a lehetőség a fellépésre, a péntek esti csúszás miatt az udvarhelyi városvezetés nem kívánta, hogy a koncertezés belecsússzon az éjszakába, így az udvarhelyi Friday Rehab zenekar már nem léphetett fel.

Fotó: Lord zenekar

Hagyományt teremtenének

Néhány napra a kézilabda fővárosává vált Székelyudvarhely, de a kézilabda mellé olyan hívószavak is terítékre kerültek, mint a nemzet és a kultúra. Az MKSZ határokon átívelő akadémiai programja erről az oldaláról is bemutatkozott, a kezdeményezés sikerességéhez nem fűződik kétség, és lehet remélni, hogy a folytatás sem marad el.
– Nagyon bízom benne, hogy a MKSZ tudja ezt támogatni a jövőben is, mert mindig a szívén viselte a külhoni magyarok ügyét. Örülnék annak, ha ezzel a rendezvénnyel hagyományt tudnánk teremteni, és jövőre talán Partiumban, Adán, Dunaszerdahelyen vagy akár Magyarországon újra meg tudjuk szervezni ezt a fesztivált – fogalmazott Ilyés Ferenc volt kézilabdás, a Határok nélkül – Kézilabda- és kulturális fesztivált szervező Együtt növünk fel! Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Búcsú az udvarhelyiektől

Ilyés Ferenc 18 évesen hagyta el Székelyudvarhelyt, hogy Szegeden folytassa, nem volt könnyű alkalmazkodnia, de a kemény munka meghozta gyümölcsét, Ilyés 229-szer játszott a válogatottban, amelynek csapatkapitánya is volt. A legszebb ajándék, amit kaphatott, hogy szülővárosának közönsége is elbúcsúztathatta az aktív sportolástól. – Egy sportoló számára nehéz feladni mindazt, amit 20 évig csinált. Tavaly megadatott nekem, hogy a szegedi és a veszprémi közönség elbúcsúztathasson, az év elején ez Tatabányán is megtörtént, szerencsére ez most Székelyudvarhelyen is lehetővé vált. Amikor kijöttek a pályára a szüleim, a feleségem, a gyerekem, az felejthetetlen érzés volt, libabőrös lettem. Azt hiszem, egy sportoló nem kívánhat többet, ha a saját szülővárosában részesül ilyen búcsúban – nyilatkozta Ilyés.

Fotó: MKSZ

Fürdött a népszerűségben

A gálameccs lefújását követően hosszú ideig a pályán maradtak a fiúk, Ilyés Ferenc mellett főleg Nagy Lászlónak akadt sok dolga, hogy eleget tudjon tenni a fotózkodásra, autogramra vágyó szurkolók felkéréseinek. – Nem először vagyok itt, de ugyanaz a szeretet várt, mint évekkel ezelőtt. Nagyon jó hangulatú mérkőzés volt, igyekeztünk a közönséget kiszolgálni, szórakoztatni, és természetesen a nagy szeretet és tisztelet, ami árad az itteni emberekből felénk, az mindenképpen jóleső érzés – nyilatkozta a 41 éves, 209-szeres válogatott jobbátlövő.

Fotó: Hodgyai István

Szász Csaba

: an accessible web community