Megkésett virágzás, hosszú látogatási idő

Elmarad az idei Levendula-fesztivál, de helyette több napon át, hétköznapokon is lehetőségük lesz az érdeklődőknek felkeresni az illatos ültetvényt. A sok eső miatt kissé később virágzik a lila gyógynövény, de jövő hétre várhatóan már teljes pompájában várja a levendulás a látogatókat.

Napsütésre vár a levendulás. Még csak bimbózik          Fotó: Lavanda Montana Transylvania

Idén lett volna az ötödik Levendula-fesztivál a Székely­ke­resztúr melletti Csekefalván található levendulaültetvényen. A családias rendezvény évről évre sok látogatót vonzott, de a jelenlegi járványügyi helyzetben a megszokott formában való megszervezés nehézségekbe ütközik.
– Úgy döntöttünk, hogy több napon át, sőt, nemcsak hétvégén, hanem hétköznapokon is lehetőséget biztosítunk a levendulás felkeresésére. Rendezvények nem lesznek ezúttal, egyetlenegy kivételével, dr. Kádár Annamária ismert pszichológus előadása ezúttal sem marad el – közölte Moldován-Szeredai Noémi unitárius lelkész, tulajdonos, a levendulás „lelke”.

A szüretig látogatható
Szombattól, június 20-ától kezdődően egészen július 5-ig mindennap várják a látogatókat, hétköznap 15 és 20 óra, hétvégén 10 és 20 óra között. Szabadon lehet sétálni, fényképeket készíteni, de vezetett sétát is lehet kérni, hétköznaponként 19 órától, hétvégente pedig 13 órától kezdődően összesen három alkalommal. A 0724–071268-as telefonszámon lehet bejelentkezni, és ha húsz főnél nagyobb csoport szeretné megtekinteni a levendulást, akkor is kérik telefonálni előbb.
– Az ültetvény egyhektáros, megoldható, hogy ne csoportosuljon egyszerre sok ember – mondta Moldován-Szeredai Noémi. – A vezetett sétákat azért szeretik a vendégeink, mert akkor elmesélem a történetünket, beszélek a levenduláról, gyógyhatásáról, megosztom a termesztés, feldolgozás során szerzett tapasztalatainkat, és kérdezni is lehet. Máris nagyon sokan érdeklődtek – tette hozzá.

Gumicsizmában a sorok között
A száraz tavasznak és a sok kapálásnak köszönhetően majdnem teljesen gyommentes a csekefalvi ültetvény, de a kevés napsütés és sok csapadék miatt megkésett a virágzás.
– Ezen a hétvégén még bimbós növények fogadják az érdeklődőket, de jövő hétre már virágba borulhatnak a levendulatövek. Akik most jönnének, készüljenek fel a sárra, legjobb, ha gumicsizmában érkeznek – jelezte a tiszteletes asszony. Ha már virágzik a növény, friss csokor vásárlására is lesz lehetőség, de egyébként is megismerkedhetnek a látogatók a Moldován-Szeredai Noémi által készített levendulás termékekkel. Jövő hétvégén lesz a fentebb már említett előadás, további részletekért érdemes követni a Lavanda Montana Transylvania Facebook-oldalát.

Jövőnk biztosítéka: erős immunrendszerünk

Csekefalvától nem is olyan messze van Szentábrahám, ahol a Csíki család által működtetett gyógynövényeskert található. A csodakert is kitárja kapuit jövő hónap elején: július 4-én és 5-én, egész hétvégén a szokásos kertséták mellett szabadtéri előadások hangzanak el az immunrendszerről, egészségünk megőrzéséről, a testi, lelki öngyógyítás módszereiről. Jövőnk biztosítéka: erős immunrendszerünk! – ezt a mottót kapta idén a szentábrahámi rendezvény.

Asztalos Ágnes