Meghirdette szakjait a csíkszeredai Sapientia

Meghirdette a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a felsőfokú oktatási intézmény csíkszeredai karain jövő tanévtől induló szakjait. Az érdeklődők nyolc szak közül válogathatnak a Műszaki és Társadalomtudományi karon, illetve hét profillal indul a következő tanévben a Gazdasági és Humántudomány kar. A felvételire a beiratkozás július 13–23. között zajlik.

Pál Bíborka
pal.biborka@hargitanepe.ro
Közzétette honlapján a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a következő tanévre vonatkozó felvételivel kapcsolatos fontos tudnivalókat, illetve a 2015–2016-os tanévben induló szakokra meghirdetett tandíjmentes és költség-hozzájárulásos helyek számát. A felsőfokú oktatási intézmény csíkszeredai karain összesen tizenöt szak közül válogathatnak a tanulmányaikat folytatni vágyó fiatalok. A Műszaki és Társadalomtudományi karon a következő szakok indulnak ősszel: Kommunikáció és PR szak – 12 tandíjmentes és 38 költségtérítéses hellyel; Szociológia szak – 7 tandíjmentes és 18 költségtérítéses hellyel; Humánerőforrás szak – szintén 7 tandíjmentes és 18 fizetéses maximális osztálylétszámmal, Élelmiszeripari mérnök szak – 20 támogatott és 30 költség-hozzájárulásos hellyel; Környezetmérnöki szak – 15 tandíjmentes és 10 fizetéses maximális osztálylétszámmal. Továbbá a Közélelmezési és agroturisztikai mérnök-menedzser szakon 15 tandíjmentes és 10 költség-hozzájárulásos helyre jelentkezhetnek az érdeklődők, illetve 15 támogatott és 10 fizetéses hellyel hirdette meg a tanintézmény a Génsebészet, valamint az Élelmiszeripari biotechnológiák szakokat.
Az egyetem által közzétett felvételi tájékoztató szerint a humán szakok esetében a felvételi jegyet 50%-ban az érettségi vizsga átlaga, illetve 50%-ban a magyar, román és angol nyelvű pályaalkalmassági interjú jegye határozza meg. A humán szakokra jelentkezők tehát a július 13–23. között zajló beiratkozást követően, július 23-án szóbeli vizsgán kell részt vegyenek. A gazdasági szakokon a felvételi jegyet az érettségi vizsga átlaga határozza meg, így külön felvételi vizsgát ezeken a szakokon nem tart a tanintézmény.
A Gazdasági és Humántudományok karon a következő szakokra jelentkezhetnek a sikeres érettségi vizsgát tett fiatalok: Gazdasági informatika szak, itt 15 tandíjmentes és 15 költségtérítéses hely áll az érdeklődők rendelkezésére, a Könyvelés és gazdálkodási informatika szakon 25 támogatott és 25 fizetéses helyet hirdetett meg az egyetem, a Marketing szakon 15 tandíjmentes és 15 költség-hozzájárulásos hely van. Összesen 45 tandíjmentes és 55 költségtérítéses hellyel várják a jelentkezőket az Agrár- és élelmiszeripari gazdasági szakon, illetve az általános közgazdaság szakon, továbbá 15 államilag támogatott és 15 fizetéses maximális létszámmal indulnak a következő tanévben a Román nyelv és irodalom–angol nyelv és irodalom, valamint a Világ- és összehasonlító irodalom szakok. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem által meghirdetett csíkszeredai szakokon július 24-én lesz eredményhirdetés, a költségtérítéses helyeken átlagosan 250 euró/év a tandíj.

Mérnökavató a csíkszeredai Sapientián. Meghitt ünnepség keretében avatták mérnökké tegnap délután a Sapientia egyetem csíkszeredai karain alap-, illetve mesterképzésben végzett hallgatóit. Az avatóünnepségen csak az a közel negyven mérnökhallgató vett részt, akik sikeresen letette tanévközi vizsgáit és államvizsga előtt áll. Az avatóünnepséget a Márton Áron Gimnázium dísztermében tartotta meg az egyetem vezetősége. Szöveg: Pál Bíborka, fotó: Balázs Árpád

ARP_3896