Megérezték a vásárok hiányát

0
235

Nehéz esztendőt zárnak a kézművesek: a járványhelyzet nemcsak a vásárlóerő csökkenésével járt, de a vásárok szervezését is a minimálisra korlátozta. A megpróbáltatások ellenére igyekeztek megtalálni azokat a lehetőségeket, amelyek által elértek vásárlóikhoz. Mert a szépre, a kézzel-szívvel készített tárgyakra, finomságokra való igény továbbra is létezik.

A világjárvány okozta nehézségek nyomait viselik a Hargita megyében tevékenykedő kézművesek is, akik a vásárok megszüntetése miatt a túlélésért küzdöttek ebben az évben. Volt időszak ugyanis, amikor nemcsak nehezebben, hanem egyáltalán nem tudták értékesíteni portékáikat, két kezük munkáját.

Hiányoznak a vásárok

– Ezek a hónapok feketével kerültek be a naptárba – bocsátotta előre Varga Zsuzsa, a székelyudvarhelyi Varga Mézes Manufaktúra vezetője.

Mint mondta, márciusban, a korlátozások bevezetésével teljesen megszűntek a rendeléseik, egyik napról a másikra. Nem volt jobb a helyzet áprilisban és májusban sem, csupán júniusban kezdett pislákolni a remény lángja számukra, amikor enyhültek a korlátozások és amikor, úgymond megmozdult a belföldi turizmus.

– Mivel mi mézeskalácsot készítünk viszonteladóknak is, kezdtek megjelenni fokozatosan a rendelések, és szeptemberre kerültünk oda, hogy közelítettünk a januári állapothoz. Nagyon nehéz év volt mindannyiuk számára. Mi az udvarhelyi Helyi Termékek Vásárára szoktunk járni, amelyet idén, ha jól tudom, három alkalommal szerveztek meg. Ez szintén nagy érvágás, mert bár szombatonként 9-től 2 óráig nem volt valami nagy a bevétel, de megvoltak a visszajáró vendégeink, kaptunk megrendeléseket, ami szintén kiesett a vásárok beszüntetésével. Kimaradtak olyan vásárlóink, megrendelőink, akiknek éveken át dolgoztunk, és bizony nagyon át kellett szervezzünk mindent, hogy túlélhessünk – mondta Varga Zsuzsa.

A Varga mézeskalácsok értékesítése az online térbe került, ennek azonban az a hátránya a kézműves termelő szerint, hogy megszűnt a vásárlókkal ápolt személyes kapcsolat, az, hogy valóban láthassák, hogy a termékek természetes alapanyagokból készülnek, valódi méz hozzáadásával és teljesen más értékük van, mint amit az élelmiszerbolt-láncok polcairól leemelnek.

A csíkszeredai Bene Zsófia, a TulipArt táskákat és pénztárcákat forgalmazó vállalkozás tulajdonosa szerint a havi vásároknak megvolt a varázsuk, a termelő személyesebb kapcsolatot alakíthatott ki a vásárlóval. Véleménye szerint ezek azok az események, amelyeken a leginkább tudják értékesíteni portékájukat, mivel a vásárlók is jobban örülnek, ha egy helyen mindent megtalálnak.

− Természetesen mindennek van pozitív oldala is. A bezártság miatt több újfajta terméket készítettünk, ezáltal pedig még színesebb termékpalettával tudjuk meglepni a vásárlókat – fejtette ki.

A székelyudvarhelyi karácsonyi vásár elmaradásának lehetősége tovább fokozta a kézművesek csalódottságát és elkeseredettségét. Osztozik a csalódásban Varga Zsuzsa is, aki a legnagyobb problémát abban látja, hogy a városháza nem tartja őket egyenrangú félnek, nem beszélik meg szemtől szembe velük, hogy amit 50 km-rel arrébb lehet, azt Székelyudvarhelyen miért nem. Szerinte a városháza kereskedőnek tartja őket, és nem a termelőt látja bennük, és a fő baj, hogy nem érti a kettő közötti különbséget.

Barabás Enikő kézműves elmondása szerint idén ő szinte egyáltalán nem volt vásárban, nem volt rá lehetősége. A megszorító intézkedések nagyon megnehezítették a megélhetését, aminek következtében kénytelen volt állni több lábra. A népies viseletek varrása mellett konyhai kiegészítőket is elkezdett készíteni, de beletanult a nemezelésbe és gyurmából is készít ékszereket, díszít tálakat, evőeszközöket. A havi és a karácsonyi vásár elmaradásának lehetősége őt is csalódással töltötte el.

Más értékesítési felület

Csík környékén több helyi termelő igyekezett alkalmazkodni a kialakult helyzethez, ezért nem hagyatkozott csupán a havi vásárokra. Bár érzik az események, lakodalmak, keresztelők hiányát, mégis megtalálták a módját, hogy értékesíthessék termékeiket.

Nagy Géza beszerzett egy mozgóboltot, ezáltal Csíkszeredában is tudja értékesíteni hentesáruját. Véleménye szerint van igény a házilag előállított élelmiszerre, illetve neki már kialakult a vásárlói köre, akik szeretik és elégedettek a termékekkel.

A gyergyócsomafalvi Sándor Szilveszter kézműves csokoládéival vásárokon, viszonteladói üzletekben találkozhattunk a járvány kezdete előtt. Idén – a lakodalmak, kézműves vásárok elmaradásával – korlátozottabbak voltak a csokoládékészítő lehetőségei arra, hogy találkozzon vásárlóival, de mégsem ítéli rossznak az idei évet értékesítés szempontjából.

Ünnepek előtt nagyobb a vásárlási kedv

– Kora tavasszal, amikor elért hozzánk is a járvány, visszamondtak rendeléseket, ami teljesen érthető, hiszen nem tudhattuk, mit hoz a holnap. A nyár folyamán kevesebb turista jött térségünkbe is, nem voltak csoportos látogatások a csokoládéműhelyben, és a lakodalmak jó részét is áttették a következő évre, vagy kisebb létszámmal tartották meg. Én szerencsésnek mondhatom magam azáltal, hogy a törzsvásárlóimra a nehezebb hónapokban is számíthattam – osztotta meg tapasztalatait megkeresésünkre Sándor Szilveszter kézműves csokoládékészítő.

Elmondása szerint a karácsony közeledtével már-már visszaállt a vásárlási kedv a járvány előtti szintre, hiszen a nehéz évet lassan magunk mögött hagyva mindenki igyekszik megajándékozni szeretteit, örömet szerezve ezáltal. Az ilyenkor szokásos vásárok híján marad az internetes felület, ahol megnézhetők és rendelhetők a finomabbnál finomabb csokoládék, de rövidebb távokra akár házhoz szállítást is vállal Sándor Szilveszter.

Ugyancsak a házhoz szállítás lehetőségét veszi igénybe már több éve a gyergyószárhegyi Mezei Attila, aki méhészkedéssel, apiterápiával foglalkozik, és a méhészetet tanösvény kialakításával népszerűsíti. Az általa kínált gyógynövényes mézek iránti kereslet nem csökkent a járványidőszakban.

– Azt tapasztaltuk, hogy idén többen keresik a termékeinket, talán a járvány miatt jobban vigyáznak az emberek az egészségükre – nyilatkozta Mezei Attila.

Hozzátette: csak a gyergyó­szár­hegyi adventi vásáron vesznek részt, a házhoz szállítás mellett két üzletben, valamint a méhészetben lehet megvásárolni a termékeket, így személyes kapcsolatban vannak legtöbb vásárlójukkal.

– Egyfajta visszafogottságot érzek az emberek részéről ebben az időszakban, habár most karácsony előtt fellendülést tapasztalok az év eddigi részéhez viszonyítja – fogalmazta meg benyomásait a gyergyóalfalvi Baricz Csenge, aki baba- és gyermektextíliák, illetve kiegészítők varrásával foglalkozik.

A termékek kézbesítését édesanyja oldja meg, hiszen Csenge Magyarországon tartózkodik jelenleg, ott készíti a minőségi, személyre szabott textíliákat.

– Mindenképpen érezhető a járvány hatása, hiszen az emberek most jobban meggondolják, hogy mit és mennyiért vásárolnak. A vásárok elmaradása korlátozza a vevők elérését is – jegyezte meg Baricz Csenge.

A kisvállalkozás főként a Gyer­gyói-medencében ismert, itt van a vásárlók többsége is, de a világháló által távolabbról is jönnek megrendelések.

A gyergyószárhegyi helyi termelők december 13-án, advent harmadik vasárnapján találkoznak a vásárlókkal, érdeklődőkkel a község főterén. A kiállítás és vásár jótékonysági eseménnyel is gazdagodik: a cipősdoboznyi szeretet akció által rászorulóknak szervez gyűjtést a helyi önkormányzat. 

Igyekeznek megtalálni a lehetőségeket

A Hargita Megye Tanácsának alintézményeként működő Fejlesztési Ügynökség szervezi a különböző termelői vásárokat, a cél pedig mindig ugyanaz: értékesítési lehetőséget biztosítanak a helyi termelők számára, illetve esélyt adnak a helyieknek, hogy egy helyről megvásárolhassák az egészséges élelmiszereket, valamint a kézzel készült termékeket. 

− Óriási igény mutatkozott a termelők részéről, hogy ismét a már bejáratott helyszínen szervezzük a havi vásárokat. Ebben a nehéz időszakban mindent megtettünk, és a helyi ellenőrző szervekkel együttműködve, az előírásokat betartva sikerült megszervezzük a vásárokat. Vannak kötelezettségek és szabályok, amiket be kell tartani, de eddig nem volt ezzel gond – mondta lapunknak Cilip Árpád, a Fejlesztési Ügynökség igazgatója. 

Hozzátette: továbbra is igyekeznek segíteni a székely termék védjeggyel rendelkező termelőkön, ezért óriási figyelmet és energiát fordítanak az online értékesítésre és a házhoz szállításra is. 

Online karácsonyi vásár Székelyudvarhelyen

Pár nappal ezelőtt létrejött a karácsonyivasar.ro webbolt, amely alternatívát kíván nyújtani a kézműveseknek, termelőknek termékeik népszerűsítésére, eladására. Amint azt az oldal készítőjétől – aki egyelőre neve elhallgatását kérte – megtudtuk, a Székelyudvarhelyen uralkodó bizonytalan helyzet szülte a hirtelen ötletet, megvásárolta a még szabad karacsonyivasar.ro domainnevet és létrehozta a webshopot. Ez megjelenési lehetőséget biztosít a kézműveseknek, termelőknek, a vásárlók pedig egy helyen megtalálják mindazokat, akiktől normál körülmények között vásárolnának a karácsonyi vásárban és akiktől most ilyen formában tudnak rendelni, vásárolni. Többkereskedős rendszerre épül a webshop, 8 termelő regisztrált és nyitott virtuálisan fabódét ez idő alatt az oldalon, 40-nél több terméket töltöttek fel idáig, és már vásároltak is – derül ki a számokból. Az oldal létrehozója szerint az online vásárlás párhuzamosan tud majd működni a valós vásárokkal, amennyiben a jövőben megnyitják azokat.

A webbolt másik előnye – megálmodója szerint –, hogy korlátlan a bódék száma, nem mint a valóságos vásárokban, itt bárki lehetőséghez juthat portékája értékesítésére. A regisztráció természetesen szabályokhoz kötött, az eladóknak rendelkezniük kell hivatalos engedélyekkel, kasszagéppel, illetve őstermelői engedéllyel.

– Ez nem egy facebookos bolhapiac, hanem rendes webáruház, ahol számláznak, a szabályoknak megfelelően – nyomatékosított az oldal működtetője.

Barabás Enikő az elsők között regisztrált a karacsonyivasar.ro oldalra, úgy vélte, ez olyan lehetőség a kézművesek számára, amit érdemes kipróbálni. Meglátása szerint veszítenivalója nincs, nyerni viszont nyerhet vele. Lehetőség arra, hogy megismerjék és értékesíthesse termékeit. Ugyanakkor önmagának is bizonyítja: mindent megtett azért, hogy érdemes folytatni és kitartani.