Megélni a hagyományokat

Rendhagyó, online Csángó napot szervezett a Hargita Megyei Kulturális Központ és a Szent Kereszt Plébánia november 28–29. között. A tizenkilencedik Csángó napot a Kulturális Központ Facebook-oldalán követhették az érdeklődők.

Idén a megszokottól eltérő módon zajlott a Csángó nap Csíkszeredában: találkozások, sűrű és mozgalmas programok nélkül. A szervezőknek köszönhetően mégsem maradt el az idei esemény, hiszen online megrendezték. Csángó népdalokat tanulhattak a nézők szombaton, november 29-én. Fazakas Tímár Karina néprajzkutató három népdalt – Ludasim, pajtásim; Erdő, erdő mit vétettem; Kedves álmot, hogy szerezne szülöttjének – adott elő, a felvételek még most is elérhetők az esemény Facebook-oldalán. Karina úgy véli, ma már alig lehet ilyen énekeket hallani:

– Azt gondolom, hogy a hagyományainkat nem ápolni kell, mert nem betegek, hanem megélni kell őket. Ez az énekekkel is így van: nem tartogatni kell őket, hanem énekelni – fogalmazott Fazakas Tímár Karina.

Ezt követően a szervezők délután videórészletet töltöttek fel a tizennyolcadik Csángó nap műsorából. Vasárnap, 29-én a csíkszeredai Millenniumi-templomban tartottak szentmisét. A harangok a moldvai csángókért szóltak, a szentmisén Fazakas Tímár Karina énekelt. Vasárnap este a szervezők elérhetővé tették Ádám Gyula fényképeit, amelyeken a korábbi Csángó napok különleges pillanatai láthatók.

„A Csángó napok Csíkszeredában sajátossága, hogy minden évben az egyik moldvai csángó közösség képviselői az esemény díszvendégei. A meghívottak rendszerint hagyományőrző csoporttal, adatközlőkkel, közösségük tagjaival eljönnek, részt vesznek az eseményen, és megmutatnak nekünk egy szeletet hagyományaikból, ételeikből, énekeikből és táncaikból” – írták megjegyzésként a szervezők a fotókiállításhoz.