Megbetegíthet az online oktatás

Szalay Zsuzsanna FOTÓ: FACEBOOK

Rugalmasságot, észszerűséget, érzékenységet kér a pedagógusoktól egy székelyudvarhelyi iskolapszichológus, az iskoláktól pedig az online oktatás órarendjének okos megtervezését. Mindezt teszi a gyermekek lelki egészségének védelmében, amely – a tapasztalatok alapján – igencsak megrendült az utóbbi évben.

Gyorsan népszerűvé vált a közösségi oldalon a szakértő állásfoglalása. „Most, hogy bizonytalan időre újra egyre több iskola tér vissza az online oktatásba, határozottan tiltakozom az ellen, hogy a gyerekek órarend szerint napi hat-hét órát monitor előtt tanuljanak, utána pedig még legkevesebb két órát, a házi feladatokat készítve, szintén gép elé kényszerüljenek.” Ezt írta ki Szalay Zsuzsanna tanácsadó tanár közösségi oldalára, bejegyzése rengeteg egyetértő hozzászólást generált. Szalay, amellett, hogy két évtizede dolgozik iskolában pszichológusként, tanárként, az egyik előadója volt a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár Heuréka 4.0 programjában megvalósuló pedagógusképzésnek, amely a digitális oktatási ismeretek módszertanát, technikáit adja át.

Káros mellékhatások elkerülése

Szalay Zsuzsanna felhívja a figyelmet, hogy számos tudományos cikk szól amellett, milyen káros hatása van a fejlődő idegrendszerre a hosszabb ideig tartó monitorfigyelés, digitális eszközökön való dolgozás, játszás: szellemi kifáradást, koncentráció-gyengülést, figyelemzavart, ingerlékenységet, pszichoszomatikus panaszok sorát okozhatja a fejfájástól az alvászavarokig stb.
– Az iskolákban dolgozó pszichológuskollégáimmal együtt tanúsítom, hogy ilyen szintű igénybevétel, öngyilkossági gondolatokkal küzdő, súlyos szorongásos zavarokkal, tanulási problémákkal küzdő kliensünk ilyen rövid idő alatt ekkora sűrűségben nem volt – hangsúlyozza a szakember.
Miután alaposan beleásta magát az online oktatás pszichológiájába, a szakember arra kéri az illetékeseket (igazgatókat, pedagógusokat), hogy az áttéréskor vegyék figyelembe azokat a fejlődéslélektani alaptörvényeket, hogy meddig terjed egy 10–16 éves tanuló figyelme, meddig fenntartható, hogyan lehet enyhíteni az online oktatás során az elszemélytelenedést, erősíteni az együttműködést, számolva ezen oktatási forma káros mellékhatásaival. – Nem kellene mást tegyünk, csak tanuljunk abból, ami eddig károsnak bizonyult, optimizáljuk a módszereinket, tervezzünk okosabban – emelte ki.

Legyen speciális órarend

A Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium iskolapszichológusa konkrét javaslatokat is megfogalmazott. – Elengedhetetlenül fontosnak tartom, hogy az iskoláknak legyen meg az az autonómiájuk, hogy speciális online órarendet dolgozhassanak ki a diákoknak. Naponta legkésőbb délig legyenek az adott digitális platformon élő órák, ennél hosszabb időre, 50 perces órákat tartva koncentrált figyelmet kérni a gyerekektől irreális és embertelen. A „meet-es” órák után lehetnek a „feladatos” órák – mondta Szalay. Felhívta a figyelmet arra is, hogy sajnos, sok diák nem tud hatékonyan tanulni, nem alakultak ki, hiányoznak ehhez a megfelelő stratégiái. Éppen ezért az órák végén a pedagógusok ajánljanak nekik jól alkalmazható tanulási módszereket, amikkel könnyebben megtanulható az adott ismeret. – Nagyon ajánlott ugyanakkor a projekt módszer az online oktatásban. Ismerek pedagógust, aki gyakran kéri a diákoktól, hogy kiscsoportokba szerveződve készítsenek az adott témában kisfilmet, PPT bemutatót, posztert, fotót, bármit. Ezáltal a köztük levő kommunikációt, együttműködést is serkenthetjük – osztott meg egy újabb ötletet a szakember.

Merjünk kiállni

A pszichológus határozottan kiemelte: óratervezésnél azzal kell számolni, hogy legtöbb 20-30 percig számíthatunk a fókuszált figyelemre, utána lazító, mozgásos gyakorlatokat ajánlott beiktatni, vagy gyakorlati példáról, személyes élményekről, véleményekről beszélgetni.
– Ennyi idő után már megtapasztalhattuk, hogy a hatékony tanításnak nem az online oktatás a megfelelő verziója, ne akarjunk mindent most átömleszteni, hiszen bebizonyosodott a szintfelmérőkön, hogy kevés tudás maradt meg igazán. Elengedhetetlenül fontosnak tartom, hogy legyünk rugalmasak, okosabban szervezzünk, érzékenyebben reagáljunk a gyerekektől, szülőktől kapott jelzésekre, hallgassuk meg egymást, és gyerekeink egészsége érdekében merjünk határozottan, autonóm módon dönteni és kiállni – összegzett Szalay Zsuzsanna. Egyébként a szülői bizottságok, közösségek is kérhetik az iskolákat arra, hogy speciális online órarendet alkalmazzanak, továbbá megfogalmazhatják javaslataikat, kéréseiket a digitális oktatással kapcsolatosan.

Jogszabályi háttér

Az online oktatást szabályozó minisztériumi rendelet előírása szerint a számítástechnikai eszközökkel és interneten keresztül zajló tanítás megvalósulhat szinkron formában (amikor minden résztvevő jelen van egy virtuális platformon, mondjuk a Google meet-en zajlik egy óra) és aszinkron formában is (amikor a résztvevők nincsenek egyidejűleg jelen a virtuális térben, pl. a tanár feltölt egy filmet, feladatot, anyagrészt, a diákok majd megnézik, megoldják), illetve a két lehetőség vegyítésével is lehet órát tartani. Sőt, a jelenleg érvényes rendeletben az is szerepel, hogy a kiadott feladatok legyenek kreatívak, ne fárasszák ki a tanulókat, és ne vegyenek el túl sok időt tőlük.

Asztalos Ágnes