Megbénított hivatalok

Komolyan leterhelte az utóbbi hetekben a polgármesteri hivatalok munkatársait a földalapú támogatások ügyintézése. Mindez olyan körülmények között, hogy nem tartozik a községházak feladatkörébe a támogatás-igénylési kérések kitöltése. A hivatalokon csupán az igazolások kitöltése kérhető számon.

Segítség nélkül nem tudnának eligazodni a gazdák. Hajsza a támogatásért
Segítség nélkül nem tudnának eligazodni a gazdák. Hajsza a támogatásért

Daczó Dénes
daczo.denes@hargitanepe.ro
Az elmúlt hetekben a területalapú támogatások ügyintézése köti le polgármesteri hivatalok munkatársait. A kászoni polgármesteri hivatal tízfős irodai személyzete közül naponta 7-8 alkalmazott csak a támogatások körüli feladatokat végzi: a parcellák azonosítását, az igazolások és kérések kitöltését. Tavaly a Kászonokban 600 kérést töltöttek ki – tudtuk meg András Zoltán polgármestertől.
Idén a gazdák kéréseikben minden parcellát fel kell tüntessenek, azokat is, amelyekre nem kérnek támogatást.
– Kászonban a 30 ezer hektár 36 ezer parcellából áll össze, el lehet képzelni, hogy mivel jár ez az ügyintézés – fogalmazott a polgármester.
András Zoltán hangsúlyozta: fontosnak tartja, hogy a lakosságot kiszolgálják, ezért is vállalták idén is a munkát, de úgy véli, külön intézmény kéne foglalkozzon a földes ügyekkel. A kászoni polgármester azt sem hallgatta el, elvárják „fentről”, hogy túlórázzanak és még szombat-vasárnap is dolgozzanak az alkalmazottak, miközben 800 lejes fizetésük van. A községvezető szerint ezek a bérek nem hasonlíthatók össze a más intézményekben biztosított bérekkel, olyan intézményekével, amelyeknek még feladatai vannak a területalapú támogatás kapcsán.

Átvállalt feladat
A területalapú támogatási kérések kitöltése nem tartozik a polgármesteri hivatalok feladatkörébe. A munkát a hivatalok vállalták a lakosság érdekében – hangsúlyozták a lapunk által megkeresett polgármesterek.
– Az nem kifejezés, hogy le vannak terhelve a hivatalok. Megbénult a tevékenység, minden csak a területalapú támogatásról szól. Sokszor reggeltől éjfélig vannak bent a kollégák. Lelkiismereti dolgot csináltak ebből az alkalmazottak. Amennyiben nem vállaltuk volna, úgy csak a kérvényezők negyede tudná benyújtani a kérést – mondta Ferencz Tibor, Szépvíz polgármestere.
Csíkszentdomokoson tavaly 800 igénylést töltöttek ki, eddig 500 körül van a kérések száma.
– Elviselhetetlen ez a zűrzavar – véli Ferencz Alajos, amikor az igénylési feltételrendszer változásait említi, szerinte az állandó módosítások nehezítik a legjobban a munkát. – A hivatal alkalmazottai sokszor 22-23 órakor mennek haza – összegez a polgármester.
– Hosszabban kell várakozni, de fel voltunk készülve erre – állítja Puskás Elemér, Ditró polgármestere.
A településen 800–900 kérést töltöttek ki az elmúlt években, amire 6 millió lej értékű támogatást kaptak a gazdák.
– 6 millió lej volt a község tavalyi költségvetése. A területalapú támogatás jelenti az egyik fő jövedelmi forrást. A 6 millió lejt, ha megkapták az igénylők, akkor ez valamilyen formában meglátszik a mindennapokban is, ezt itt költik el – vélekedik a polgármester.
Ezért úgy gondolja, a hivatal érdeke is, hogy minél többen letegyék a földalapú támogatásra a kérést.

Hogyan állunk tulajdonügyben?
Az idei támogatási rendszer felszínre hozta a tulajdonjog kérdését is. Ditróban a közel 10 ezer hektáros külterület 40 százalékára állítottak ki birtoklevelet, 6 ezer hektár esetében még nincs. Csíkszentdomokoson a birtoklevél ma nem okoz gondot, ezeket megkapták a földtulajdonosok, a parcellázási tervek is elkészültek. Itt közelebbről a telekkönyvezés is elkezdődik. Ferencz Alajos szerint ez későn történik, hiszen az elmúlt húsz év adásvételi szerződései nehezítik a dolgokat. A parcellázási tervek alapján a területek azonosítása nem jelent gondot, de a tulajdonos megkeresése annál inkább. A Kászonokban a területek 50-60 százalékára állították ki a birtoklevelet, a parcellázási tervek elkészítéséhez is hozzákezdtek, de nagyon kevés telekkönyvezett mezőgazdasági terület van. Szépvízen csak néhány esetben nem állították ki a birtoklevelet, a parcellázási tervek is elkészültek. Az 1500 hektár szántóterület több mind felére a telekkönyvezés is megtörtént.