Megáldották a jeles püspök szobrát

Mártonffy György tovább őrködik népe fölött. Főhajtás Fotó: Daczó Dénes

Szombaton, a búcsús szentmise után Exc. és Ft. Tamás József segédpüspök áldotta meg Mártonffy György egész alakos szobrát Csíkkarcfalva központjában.

Mártonffy György tovább őrködik népe fölött. Főhajtás Fotó: Daczó Dénes
Mártonffy György tovább őrködik népe fölött. Főhajtás Fotó: Daczó Dénes

[dropcap]A[/dropcap] szentmisét követően, de még az ünnepség megkezdése előtt Karcfalva elöljárói levették a leplet a bazalt kőtalapzaton álló, 2 méter magas pirogránit szoborról. Ezt követően Tamás József segédpüspök áldotta meg az alkotást, amely az iskola előtt kapott helyet.
A karcfalvi születésű Már­tonffy György 1713-tól 1721-ben bekövetkezett haláláig volt az erdélyi főegyházmegye püspöke, az első, aki a protestantizmus 150 éve után – míg Erdélynek katolikus püspöke nem lehetett – a gyulafehérvári püspöki széket elfoglalhatta. Püspöksége idején egyre jobban megerősödött az erdélyi katolicizmus, visszaszerezte az elkobzott egyházi javak egy részét, megerősödött a lelkipásztori munka és megszervezte a papképzést – foglalta össze Exc. és Ft. Tamás József nagy elődjének érdemeit. – Akkor is a megmaradásunk volt a tét – emelte ki a szónok, majd elmondta, a szobor ezután biztatás és vád is lehet az előtte elhaladók számára. Biztatás, hogy a nagy előd nyomába lépjenek és vád, ha „önmagunkat megtagadva megalkudtunk a hazugsággal”. Tamás József arra is emlékeztetett, hogy a csíki székelység kilenc püspököt adott az egyházmegyének.
Az alkotó, Varga Gábor dom­bóvári képzőművész röviden a szobor megszületésének körülményeiről szólt és köszönetet mondott a támogatóknak. Borboly Csaba megyeitanács-elnök a templom és az iskola, valamint ezek együttműködésének fontosságát emelte ki, majd a fiatalok itthon maradásáról és a közös felelősségről beszélt. Az ünnepség a himnuszok eléneklésével, valamint a karcfalvi–csíkjenőfalvi Ifjúsági Fúvószenekar koncertjével zárult.

Daczó Katalin