Megalakult a BBTE Magyar Film és Média Intézete

Fotó: BBTE-archív

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem Szenátusának döntése értelmében a Színház és Film Karon létrejött az önálló Magyar Film- és Média Intézet (MFMI). A BBTE-n 2008 óta létezik magyar nyelvű filmes oktatás, amely mostantól önálló intézeti keretek között működik. Az intézetben alapképzésen operatőri, valamint multimédia, hang és vágás szakirány választható, a mesteri képzésen pedig a kisjátékfilm művészetével ismerkedhetnek a hallgatók.

Jelenleg több, mint ötvennégy diák tanul a BBTE Magyar Film és Média Intézetében neves hazai és külföldi filmes szakemberek irányítása alatt. A társult oktatók sorában – M. Tóth Géza, az Oscar- és Arany Medve díjra jelölt filmrendező mellett – idén Medvigy Gábor Balázs Béla-díjas filmoperatőr, valamint Csoma Sándor és Visky Ábel elismert magyar filmrendezők nevét is megtalálhatjuk.

Az Intézet hallgatói számos filmes és filmelméleti díjjal büszkélkedhetnek: a diákok vezető helyen végeztek az Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia (ETDK) elméleti megmérettetésein, s díjakat szereztek olyan filmes versenyeken is, mint a Magyar Speciális Független Filmszemle, a Faludi Filmszemle, vagy éppen a BIG Diákfilm Fesztivál.  versenyprogramjában vettek részt.

Ezúton meghirdetik az újonnan megalakult intézet első fotópályázati felhívását a 2020/2021-as tanév XI. és XII. osztályos tanulói számára, amelynek témája: Élet a pandémia idején. A pályázat célja a film, fotó és média iránt érdeklődő tehetséges fiatalok motiválása és támogatása.

Bővebb információk: https://teatrufilm.ubbcluj.ro/fotoverseny/

A kiíró bízik abban, hogy az önálló Magyar Film- és Média Intézet keretein belül még több tehetséges diákot segíthetnek abban, hogy önálló filmes és televíziós szakemberekké válhassanak.

Elérhetőségek:
Web: https://teatrufilm.ubbcluj.ro
Email: mfmi.teatrufilm@ubbcluj.ro
Facebook: https://www.facebook.com/bbtefilm
Instagram: https://www.instagram.com/bbtefilm

A BBTE Magyar Film és Média Intézetének közlése nyomán