Még van esély, hogy legyen szárhegyi káposzta

Öntözéssel próbálják túlélni a szárazság okozta kritikus időszakot a káposztaföldeken Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Bár a hosszú ideje tartó csapadékhiány megpróbáltatások elé állítja a káposztatermelőket is, mindent megtesznek azért, hogy a növekedő palántákból őszre érett káposztafejek legyenek. Gyergyószárhegyen közel harminchektárnyi területen termesztenek védjeggyel rendelkező káposztát; a szárazság, az apadó vízkészletek megnehezítik a mindennapokat.

Már a palánták kiültetésének időszakában szárazság volt, csak úgy tudtunk ültetni, hogy közben öntöztünk is. Azóta is „termeszteni” kell a káposztát, mert sajnos magától nem terem, vagyis folyamatosan öntözni kell – mondta el megkeresésünkre Lukács Géza termelő, a Szárhegyi Káposztatermelők Egyesületének vezetője, aki a nehézségek ellenére optimistán tekint az elkövetkező hónapokra, csapadékban és elfogadható termésben reménykedve. Úgy véli, hogy ha esős lesz az augusztus, akkor a növekedő palánták be tudják hozni a lemaradást, ehhez azonban segítségre van szükségük, folyamatos öntözés formájában.
Ezt a kritikus időszakot, a szárazságot és a nagy meleget öntözéssel próbáljuk elviselhetővé tenni a növények számára. Bár ez is egyre nehezebb, hiszen nemcsak a patakok, a kutak egy része is kiszáradt a településen. Ilyen mértékű szárazságra nem emlékszem, amióta termelőként dolgozom: a talajban nincs tartaléknedvesség, a szerkezete porszerűvé vált, így locsoláskor nem issza be a vizet, egy filmréteg képződik a felső két centiméternyi részen, alább pedig száraz marad – beszélt nehézségeikről Lukács Géza, kiemelve, hogy ebben az évben a túlélésre kell berendezkedniük.
Míg korábban a káposzta esetében nem volt szükség öntözésre, a megváltozott időjárási körülmények szükségessé teszik azt, de az sem mindegy, hogy mikor kap vizet a növény. Erre a legalkalmasabbak az éjszakai órák, amikor kisebb a párolgás, szélcsend van, és nincs melegük a növényeknek.
A településen már korábban szó volt egy bányató kialakításáról, hogy az időnkénti, nagy mennyiségben lehulló csapadékot tárolni tudják, és a nehéz időszakokban – tűzesetek, szárazság idején – felhasználható legyen az összegyűjtött víz. Bár erre még nem került sor, a vízkészletek észszerű felhasználása, a katasztrófahelyzetekre való felkészülés egyre hangsúlyosabbá válik, hiszen egyre több ilyen életkörülménnyel találkozunk – összegzett a gyergyószárhegyi termelő.

Boncina-Székely Szidónia

: an accessible web community