Még nem késő gyümölcsfát ültetni

Gyümölcsfát ültető gazda tavasszal. Jól válogatva minden fajtának helye van a háztáji kertekben Fotó: Domján Levente

Elhúzódott a tél, sokáig volt fagyos a talaj, ezért nem késtek meg a gyümölcsfák tavaszi ültetésével sem a gazdák. János Ferdinándot, a csíkmadarasi Garden Proiect vezetőjét a kertbe szánt gyümölcsfák kiválasztásának főszabályairól és a hidegebb, csíki, gyergyói klímaviszonyokat bíró fajtákról kérdeztük. A szakember azt is elmondta, hogy a diófáknak milyen Csík-specifikus metszési technológiája van.

Csík és Gyergyó sajátos, hideg klímája miatt egyáltalán nem késtek még el azok a gazdák, kertbarátok, akik gyümölcsfáik ültetését tavaszra halasztották – mondta el érdeklődésünkre János Ferdinánd kertészmérnök, a csíkmadarasi Garden Proiect vezetője. Az említett két térségbe ugyanis a tavaszi felmelegedés – és ezzel együtt a gyümölcsfák indulása – Székelyföld többi tájegységeihez képest rendszerint két-három hét, olykor egy hónap lemaradással érkezik.

Később tavaszodott

A szakember elismeri, hogy a gyümölcsfák telepítéséhez ősszel a legkedvezőbbek a feltételek, de Csík és Gyergyó hidegebb klímájából adódóan e téren is korlátokba ütköznek a gazdák.
– A nagy ültetvényeket szakszerűen ősszel ültetik. Abban az időszakban, amikor a fa már ledobta a lombját. Viszont a hozzánk legközelebb eső faiskolákban, mire a fák ledobják a lombjukat, Csík vidékén le is fagyott a föld. Sajnos az őszi ültetéskor számolni kell ezzel az eltolódással. Egy 50 áras vagy annál nagyobb terület beültetése már egy jelentősebb beruházás, tehát fontos alaposan meggondolni, hogy mit mikor ültetünk. A tavasz egyaránt lehetőséget kínál a gyümölcsfák, a cserjék, a bogyós gyümölcsök és a dísznövények ültetésére is. A nagy faiskolák rendszerint februárban már kitermelik és leszerződik a tavaszi ültetésre szánt fáikat, de Csíkban – mint ahogy az idei tavasz is mutatja – április elejénél hamarabb nem lehetett lenyomni a földbe az ásót. Ez viszont nemcsak azt jelenti, hogy vidékünkön később lehet ültetni, hanem azt is, hogy országos szinten a nagy faiskolák minőségi szaporítóanyagainak jó része addigra már elkel, vagyis hozzánk nagy eséllyel a készlet maradéka kerül, amit a piacokon megjelenő, engedély nélküli alkalmi árusok szoktak kínálni – mutat rá a kertészmérnök.

Körültekintően válasszunk csemetét

Kérdésünkre János Ferdinánd elmondta, szabad gyümölcsfát vásárolni a nagyáruházak időszakos kínálatából is, ám nem árt, ha a kiültetésre váró csemeték kiválasztásában szakember segítségét is igénybe vesszük.
– A nagyáruházakban árult gyümölcsfák nem a helyi, hanem az európai piacról származnak. A multinacionális cégek nagyban végzik a beszerzést és az árusítást, épp ezért a kínálatban – több száz üzlet ellátásáról lévén szó – nem tesznek különbséget a különböző tájegységek éghajlati adottságai között. Ezért nagyon meg kell nézni a fajtát, ugyanis a birsalanyba oltott csemete Csíkban biztosan nem marad meg, kifagy. Mindenkinek azt ajánlom, hogy lehetőség szerint a helyi hagyományos és tájfajtákat keresse, és azokat a csemetéket részesítse előnyben, amelyek a környékbeli faiskolákból származnak. A csíkmadarasi kertészetünkben mi például csupán 1 lejjel drágábban árusítjuk a csemetéket a piaci árakhoz képest, de az az 1 lej garancia is arra, hogy hozzánk bármikor vissza lehet jönni, amennyiben a gyümölcsfával valami rendellenes történik. Közel húsz év tapasztalatával a hátunk mögött kihúzott gerinccel tudunk azokkal a vevőinkkel is beszélni, aki tíz vagy tizenöt éve vásárolták tőlünk az első csemetéket. Azért, mert a fa megfelelt – hangsúlyozta János Ferdinánd.

Alma, körte, szilva

A kertészmérnök lapunk kérésére sorrendbe szedte azokat a gyümölcsfajtákat, amelyeknek a telepítését a térség adottságainak figyelembe vételével a leginkább ajánlja, illetve nem ajánlja.
– Az almát mindenképpen szabad és érdemes. Almából működnek a hagyományos, az intenzív és a szuperintenzív fajták is. Nem kell ezen meglepődni, hisz ahogy a szuperintenzív fajták Dél-Tirolban jól teljesítenek, ugyanígy nálunk is jól teremnek. Ennek ellenére mégis inkább a hagyományos vagy az intenzív fajták telepítését ajánlom, itt ugyanis nincsenek meg azok az infrastrukturális feltételek, amelyek a szuperintenzív ültetvények gondozásához szükségesek. De a gazdák többsége nincs felkészülve arra sem, hogy tízévente kicserélje a fáit, mert bizony a szuperintenzív fajta ennyi idő alatt leterem – jegyezte meg a Garden Proiect vezetője.
A térségünkben a kertészmérnök a körtefajták telepítését csak hobbi szinten ajánlja, mivel számolni kell a tűzelhalás-vírus megjelenésére is, mely a körtefák legkíméletlenebb betegsége. A körtefák pusztulásához vezető Erwinia-fertőzést – a köztes hordozók miatt – a fák rendszeres takarítása, karbantartása ellenére is lehetetlen megállítani. A betegséget sajnos a régi, hagyományos fajták sem tolerálják, ezért körteültetvények befektetési célú telepítését a szakember nem javasolja. Ajánlja viszont a szilvafák ültetését, figyelve arra, hogy a szaporítóanyag minőségi legyen.
– A szilva a magasabb talajvizet is elviseli. Ügyelni kell viszont a minőségi szaporítóanyagra, ugyanis nem megfelelő csemetékkel a szilvahimlőnek nevezett plum pox vírust is bevisszük a kertbe. Ha vásárolt csemete nem megbízható forrásból vásároljuk vagy nem rendelkezik minőségi bizonylattal, akkor három-négy év múlva bizony kellemetlen meglepetés érhet bennünket – hangsúlyozta a kertészmérnök.

Meggy, cseresznye, dió

A telepítésre ajánlott gyümölcsfajták sorát János Ferdinánd a meggyel folytatta, megjegyezve, hogy komolyabb meggyültetvény esetben olyan fajtát kell választani, amely bokorformába ültetve a ribizlihez hasonlóan géppel is betakarítható.
– Aki ipari termelésben gondolkozik, annak a kézi munkaerőt sajnos a minimálisra kell szorítania. Olyan fajtát kell választani, amely bokorként nő, és amiről a gép gyönyörűen le tudja pergetni a termést, anélkül hogy összetörné a fát és összetörné a gyümölcsöt. Hihetetlen, mire képes a technika, hisz azzal arányosan, ahogy nő a munkaerőhiány, a mezőgazdaság gépesítettségi foka is fejlődik – mutatott rá a szakember. A cseresznyéből szintén széles fajtaválaszték áll a kertbarátok rendelkezésére, de Csíkban inkább a késői virágzású fajták ültetése javasolt. A fokozott fagyveszélykitettsége miatt egyelőre még a barack sem a térségükbe való, de a virágzó barackfák látványát a szakember mindenképp élményszámba menőnek tartja.
– Lehet diófát is ültetni, de csak háztájba és szoliterként ajánlom, semmiképp sem ültetvényként. Fontos viszont, hogy aki Csíkban vagy Gyergyóban diófát ültet, tanulja meg a metszését. Ez egy tipikus beavatkozás, amit ha Csíkba nem teszünk meg, sosem lesz szép diófánk. Csíkban ugyanis a diófa minden évben visszafagy, sokkot kap, rengeteg sarjhatást hoz és emiatt bokrosodik. Ezért minden évben ki kell metszeni a sarjhajtásokat, hogy csak egy suhángon nőjön tovább, amiből törzset tudunk nevelni. Ha erre odafigyelünk, szép diófánk lesz a kertben vagy az udvaron – hangsúlyozta a Garden Proiect vezetője.

Domján Levente