Még mindig van sertéspestis-gócpont

A sertéspestis miatt még mindig szigorú intézkedések korlátozzák az állatok értékesítési lehetőségeit. Adrian Oros földművelődésügyi miniszter beszélt azokról a vásárokról is, ahol a sertéstenyésztők tudják értékesíteni állataikat.

A vásárokon a kis sertéstenyésztők által közvetlenül értékesített karácsonyi sertések már régmúlt emlék a gazdáknak, akik már nem is remélik, hogy belátható időn belül újrakezdhetik ezt a kereskedelmi formát. Adrian Oros földművelésügyi miniszter azt mondta, hogy amíg még vannak afrikai sertéspestis (PPA) gócok, addig nincs esély arra, hogy ezek a vásárok újra megnyíljanak. Van azonban egy jó hír: egyes területeken újra lehet élő állatok értékesíteni, és a szarvasmarhákat és juhokat már lehet szállítani.
– Remélem, meg lehet tartani a bukaresti méhészeti vásárt és egyéb vásárokat is. Újra megnyitottunk néhány nagy, hagyományos vásárt, például Topánfalván (Câmpeni – Fehér megye), de csak szarvasmarha- és juhértékesíthető. Természetesen, amíg afrikai sertéspestis van az országban, addig nem lesz több disznóvásár, de legalább a többi faj esetében, azokon a területeken, ahol nincsen PPA-járvány, és ahol a Covid-19 előfordulási gyakorisága nem túl magas, és különösen a szabadban, a hagyományos nagyvásárokat lehessen megtartani – mondta a tárcavezető egy konferencián, amely augusztus végén tartottak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumnál (MADR).
Mint ismert, augusztus 19-én az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság (ANSVSA) adatai szerint 476 afrikai sertéspestis (PPA) gócpont volt aktív, amelyek közül hat esetet a kereskedelmi gazdaságokban és hat esetet pedig az A típusú kereskedelmi gazdaságokban észleltek, összesen 62 516 sertés volt érintett (az aktív gócokban érintett állatok száma).
Az egyik, a gazdák által nagyon várt vásár, amelyet a szervezők is megerősítettek, a Turcana – a hegyek királynője 2021., Románia leghíresebb és legnagyobb pásztorünnepe, amelyre idén kerül sor Kosztesden, Hunyad megyében, szeptember 26-án.

HN-információ